Najprostsza kuchnia gazowa posiada piekarnik z płynną regulacją temperatury w pokrętle i termometrem. W zależności od modelu, kuchenka gazowa może być dodatkowo wyposażona w zapalacze elektroiskrowe, umieszczone w pokrętłach lub przycisku, automatyczne odcięcie dopływu gazu na wypadek zgaśnięcia płomienia, a jeśli chodzi o piekarnik, to może on posiadać obrotowy rożen i opiekacz elektryczny. Najnowocześniejsze modele kuchenek gazowych posiadają dodatkowo minutnik lub wyświetlacz elektroniczny ze sterownikami czasu pracy piekarnika, bądź nawet poszczególnych palników płyty. Każda standardowa kuchenka gazowa posiada płytę z gazowymi palnikami i gazowy piekarnik. Płyta grzewcza posiada najczęściej 4 palniki gazowe oraz ruszt, służący do ustawiania garnków i patelni. Ze względów ekonomicznych, kuchnie gazowe są częściej wybierane od kuchni elektrycznych.
Piekarnik na gaz może zostać wyposażony w funkcje, które zdecydowanie ułatwiają jego stałe utrzymywanie w czystości, tj. emalię łatwo czyszczącą, oczyszczanie katalityczne, parowe lub pyrolityczne. Kolejną funkcją dodatkową jest opuszczana grzałka opiekacza, wsuwanie blach (za pomocą teleskopowych prowadnic bądź blach) oraz programowanie, które pozwala na automatyczne wyłączanie piekarnika w ustalonym czasie. Piekarnik kuchenki gazowej może mieć termosondę, czyli kontrolę temperatury we wnętrzu potrawy, jak również możliwość zaprogramowania do kilkunastu przepisów kulinarnych z dobranymi do nich funkcjami piekarnika, czyli czasem pracy i ustawieniem blachy. Kuchnia gazowa musi być w przemyślany sposób usytuowana w domowej kuchni. Nie można jej postawić gdziekolwiek. Powinna znaleźć się co najmniej 50 cm od okna, aby podmuch wiatru nie zdmuchnął płomienia. Dodatkowo, w pomieszczeniu koniecznie musi znajdować się przynajmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej. Przy instalacji kuchenki gazowej każdorazowo niezbędny jest uprawniony do tego celu monter, który zadba, aby instalacja gazowa była w odpowiedni sposób podłączona do kuchenki. Wśród kuchenek gazowych możemy wybierać pomiędzy opcją wolnostojącą, a kuchenkami do zabudowy. Trzeba powiedzieć, że wolnostojąca kuchnia gazowa jest o wiele tańszą opcją, nie tylko z uwagi na niższe koszty zakupu, ale również niższe koszty jej eksploatacji, ponieważ kuchnia gazowa nie wymaga zakupu specjalnych garnków, które wymagane są przy kuchniach elektrycznych. Wadą kuchni gazowych jest to, że nie można ich dokładnie regulować, a więc lepiej gospodarować wykorzystywaną energią.
W świadomości milionów klientów zakodowane jest, że kuchnie gazowe są niebezpieczne, co związane jest ze zdarzającymi się w wielu miejscach wybuchami gazu, niemniej jednak odpowiednie wykorzystywanie kuchenek na gaz powoduje, że sprzęt ten nie będzie w żadnym wypadku niebezpieczny. Co ciekawe, kuchnie gazowe mają takie same standardy bezpieczeństwa, jak kuchnie elektryczne. Kuchnie gazowe mogą mieć ponadto większą ilość zabezpieczeń, które wynikają z powszechnej obawy o bezpieczeństwo ich użytkowania w domu. Zwykle stosowane są zabezpieczenia przed niekontrolowanym wypływem gazu, drzwiczki blokowane przed otwarciem przez osoby niepożądane, potrójnie szklone drzwi chroniące przed poparzeniami, bezpieczne palniki (przed ich odkręceniem należy nie tylko przekręcić pokrętło, ale również je docisnąć). Generalnie, bezpieczeństwo kuchenek gazowych uzależnione jest od bezpiecznej instalacji gazowej w domu. Decydując się na zakup kuchenki gazowej należy zwrócić szczególną uwagę na jej podstawowe parametry, które dotyczą zarówno płyty gazowej, jak i samego piekarnika. Godne naszej uwagi są wszelkie funkcje zabezpieczające zastosowane w kuchence oraz piekarniku, które zdecydowanie ułatwiają ich użytkowanie. Istotne są wymiary kuchni gazowych. Wolnostojący typ kuchni najczęściej ustawiany jest w ciągu szafek kuchennych. Ich głębokość jest więc w miarę ustandaryzowana i wynosi od 50-60 cm. Dzięki temu pasują one do mebli w kuchni. Szerokość płyty gazowej ściśle uzależniona jest od liczby palników. Standardem są oczywiście płyty 4-palnikowe, w których zwykle istnieje zróżnicowana wielkość płomienia. Oznacza on, że jeden palnik dysponuje silnym płomieniem, dwa średnimi i jeden małym. Tego rodzaju płyty mają od 50 do 60 cm szerokości. Na rynku dostępne są kuchenki posiadające ok. 30 cm szerokości, ale mają one wówczas tylko dwa palniki, albo o szerokości od 70 do 90 cm, z 5-6 palnikami. Dodatkowo, palniki mogą być przystosowane kształtem do przygotowywania konkretnych potraw, np. na patelni typu WOK. Jeśli podczas gotowania potrzebujemy dużej siły płomienia, powinniśmy zdecydować się na model kuchenki o podwójnej koronie, w której to gaz wypływa z większej ilości miejsc. Kuchenki gazowe wolnostojące najczęściej mają około 85 cm wysokości.
Kolejną cechą, która różnicuje kuchenki gazowe, jest ruszt. Może składać się on z jednej lub dwóch części,. Najbardziej korzystne są ruszty dzielone, które ułatwiają utrzymanie kuchenki w należytej czystości. Ruszt kuchni może być emaliowany bądź żeliwny. Trzeba przy tym powiedzieć, że ruszty żeliwne dłużej trzymają ciepło i są trwalsze, ale ich wadą jest większy ciężar niż w przypadku rusztów emaliowanych. W niektórych modelach płyta posiada zwiększoną powierzchnię roboczą rusztu, dzięki której na raz można gotować w czterech dużych garnkach. Występuje również pogłębienie powierzchni podpalnikowej, które zdecydowanie zmniejsza ryzyko zalania palników i podłogi, jeśli dojdzie do wykipienia potrawy. Dużą wygodą są wmontowane w kuchnie, zintegrowane, elektryczne zapalarki, umieszczone w pokrętłach. Dzięki nim szybko i sprawnie zapalimy każdy palnik. Większość modeli kuchni wyposażona jest w metalową, bądź szklaną pokrywę, która służy do zabezpieczenia palników, kiedy kuchnia jest nieużywana. Na wyposażeniu kuchni może być również specjalna szuflada pod piekarnikiem, przeznaczona do przechowywania naczyń lub sztućców. Piekarniki kuchni gazowych mogą różnić się między sobą wielkością, choć standardem w tym zakresie jest pojemność wynosząca w kuchniach wolnostojących 54 -58 litrów. Inne cechy różnicujące piekarniki mogą dotyczyć wewnętrznego rożna, grilla czy programów do przygotowywania różnych potraw. Dobry piekarnik kuchni gazowej powinien mieć program dolnego i górnego grzania oraz termoobieg, pozwalający na utrzymanie cyrkulacji powietrza w całym piekarniku, dzięki któremu utrzymywana jest ta sama temperatura.
Wnętrze piekarnika powinno być oświetlone i dobrze by było, aby w drzwiach znajdowała się sporej wielkości szyba, przez którą można kontrolować pieczenie bez konieczności otwierania piekarnika. Kupując kuchnię gazową wybierzmy piekarnik z podwójnie lub potrójnie szklonymi drzwiami, ponieważ podczas pieczenia ich powierzchnia pozostanie chłodna i uchroni nas przed poparzeniem. Istotną cechą kuchni gazowych jest ich klasa energetyczna, oznaczana od A do G. Im jest ona wyższa, tym kuchnia jest bardziej energooszczędna. Najwyższą klasą energetyczną jest klasa A. Kuchnie gazowe wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby mogły one dłużej służyć swoim użytkownikom. Powierzchnię płyty gazowej należy czyścić odpowiednimi preparatami – płynami i mleczkami, które nie spowodują porysowania jej powierzchni. Trzeba koniecznie pamiętać o regularnym czyszczeniu palników, ponieważ dzięki temu chroni się je przed zatykaniem. Tradycyjne krążki grzejne powinny być w odpowiednich odstępach czasu smarowane specjalnym płynem konserwującym. W podobny sposób dba się o piekarniki na gaz, w których dodatkowo istnieje konieczność regularnej wymiany uszczelek.
Na rynku dostępne są wolnostojące kuchnie gazowe, jak również modele przeznaczone pod zabudowę, następujących producentów: Amica, AEG-Electrolux, Mastercook, Gorenje, Bosch i Ariston. Są to renomowane, najbardziej popularne firmy, które w swoim asortymencie posiadają dobrej jakości kuchnie gazowe.
Jeśli zamierzamy gotować na naszej kuchence konkretne potrawy, np. na patelni WOK, wybierzmy kuchenkę dostosowaną do tego celu, np. Gorenje K 7710 E, albo Bosch HSV 745050L. Dużą siłę płomienia, pozwalającą na bardziej efektywne gotowanie uzyskamy przykładowo dzięki kuchence Ariston CX66SPS6(A)0/U.
Dzieje się tak w bardzo nielicznych przypadkach i zawsze jest to wina nieprawidłowej instalacji gazowej. Pamiętać należy, że każda kuchenka gazowa, niezależnie od tego, czy będzie to model pod zabudowę, czy kuchnia wolnostojąca, powinna być montowana w kuchni przez osobę do tego uprawnioną.
Kuchenka gazowa powinna być umieszczona co najmniej w odległości 50 cm od okna, aby przeciąg nie zdmuchnął płomienia palnika. Dodatkowo, w kuchni powinna znajdować się odpowiednia wentylacja.
W sklepach można kupić różne typy kuchenek gazowych, dlatego też warto przed zakupem nabyć kilka niezbędnych, praktycznych informacji dotyczących tego, jaka kuchenka będzie praktyczna i funkcjonalna, a na dodatek będzie nam służyła przez wiele lat. Istotną kwestią przy zakupie kuchenki gazowej jest jej osprzęt, do którego zaliczany jest piekarnik, grill i rożen. Sprawdźmy dodatkowo, czy wybrana przez nas kuchenka posiada szereg niezbędnych zabezpieczeń oraz jaka jest jej klasa energetyczna.