Parametry określające automat do chleba to przede wszystkim jego moc, liczba mieszadeł i dostępnych pojemników, oraz pojemność urządzenia, decydująca o maksymalnej wadze chleba.
Moc automatów do pieczenia chleba określa ich maksymalną wydajność energetyczną. Zasada jest tu prosta – im większa moc, tym urządzenie będzie dłużej pracować bez przerwy. Moc automatów do pieczenia chleba waha się w przedziale od 450 W do 1650 W. Optymalnie jest wybrać automat do chleba o mocy od 800 do 1200 W. Dzięki niemu chleb zostanie odpowiednio zagnieciony i upieczony. Wadą automatów do pieczenia chleba o dużej mocy jest równoczesny duży pobór energii elektrycznej. Dlatego też wypiek jednego chleba może być pociągać za sobą większe koszty, wyższe od cen podawanych w tradycyjnych piekarniach. Jeśli chodzi o liczbę mieszadeł, to automaty do pieczenia chleba są wyposażone w jedno lub maksymalnie dwa mieszadła. Urządzenia z jednym mieszadłem mają mniejsze gabaryty, ale pozwalają na upieczenie chleba o maksymalnej wadze około 800 gram. Z kolei, automaty wyposażone w dwa mieszadła potrafią upiec nawet 1,6 kg chleb. Dwa mieszadła mają ten plus, że idealnie wyrabiają ciasto, nawet na duży chleb.
Automat do chleba określa także liczba pojemników, czyli komór. Standardowe urządzenia posiadają jedną komorę, ale nowsze automaty są wyposażone w dwa pojemniki, pozwalające na równoczesne pieczenie dwóch rodzajów chleba. Może to być również jeden większy pojemnik, w którym upieczemy duży bochenek chleba. Ciekawym rozwiązaniem są wymienne komory o różnych pojemnościach, które pozwalają na dostosowanie urządzenia do wielkości chleba. Ostatnim parametrem, charakteryzującym automat do chleba, jest jego pojemność. Na rynku można kupić automaty z ustawieniem wagi od 500 do 1300 g. Jest to oczywiście waga chleba, którą należy dobierać w zależności od potrzeb. Wybierając automat określonej pojemności trzeba przyjrzeć się nawykom żywieniowym domowników, aby wiedzieć, jaki chleb będzie dziennie potrzebny. Należy zaznaczyć, że jedna kromka waży od 20-45 g. Automaty do chleba mogą spełniać szereg różnych funkcji. Pierwszą z nich są różne programy pieczenia, których może być, w zależności od wybranego modelu urządzenia, od 3 do 16. Zwykłe automaty posiadają około 12 różnych programów pieczenia, obejmujące np. szybkie pieczenie, pieczenie chleba krótkiego, długiego, okrągłego, pieczenie bułek słodkich itp. Można nabyć już automaty przystosowane do pieczenia bagietek, albo posiadające specjalny program bezglutenowy, adresowany do osób chorych na celiakię. Wszystkie automaty dostępne obecnie na rynku mają trzy stopnie przyrumieniania skórki – skórkę jasną, średnio zrumienioną i ciemną.
Kolejną funkcją, którą może posiadać automat do chleba jest opóźniony start, pozwalający na wcześniejsze zaprogramowanie czasu pracy urządzenia. Dzięki temu można cieszyć się świeżym chlebem nawet o 6 rano, nastawiając urządzenie wieczorem. Opóźniony start zwykle może wynosić do 15 godzin. Automaty do wypieku pieczywa mogą posiadać automatyczny system podtrzymywania ciepła po upieczeniu. Utrzymują one stałą temperaturę przez około 60 minut. Inną interesującą opcją automatów do chleba jest wskaźnik dodawania wskaźników. Jest on przydatny, jeśli chcemy upiec chleb z dodatkami ziół, ziaren czy owoców. Wskaźnik ma sygnał dźwiękowy informujący, kiedy najlepiej dodać do chleba określone dodatki. Automaty do wypieku chleba mogą różnić się między sobą dodawanym wyposażeniem. Różnice mogą być wskazane w rodzaju obudowy, rodzaju formy, haku do wyciągania mieszadeł, stopie antypoślizgowej, w zabezpieczeniach i obecności schowka na kabel. Obudowy automatów do chleba mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego. Obie obudowy w pewnym stopniu się nagrzewają, choć są modele posiadające obudowy termoizaolacyjne. Jednakże wybór pomiędzy typami obudowy automatu ma charakter jedynie estetyczny. Obudowa automatu powinna posiadać okienko, pozwalające kontrolować konsystencję ciasta. Ważne jest, z jakiego tworzywa jest zbudowana forma i jakiego jest ona rodzaju. Formy zwykle pokryte są nieprzywierającą powłoką. Najlepiej, aby była to powierzchnia antyadhezyjna, która jest najbardziej wytrzymała. Automat do chleba może być wyposażony w formę pionową lub poziomą. Różnica pomiędzy nimi jest taka, że jedna maszyna będzie wyższa od drugiej. Pionowe formy posiadają jedynie jedno mieszadło.
Standardowo, na wyposażeniu automatu do chleba, znajduje się hak do wyciągania mieszadła z upieczonego bochenka oraz stopy antypoślizgowe stabilizujące urządzenie na blatach kuchennych. W niektórych modelach znajdziemy schowek na przewód, który likwiduje problem plątających się kabli. Kupując automat do chleba przypatrzmy się temu, jakie ma on zabezpieczenia. Podstawowym zabezpieczeniem jest sygnał dźwiękowy, rozlegający się po zakończeniu pieczenia. Włączać powinien się on co pewien czas, aż do chwili wyłączenia automatu. Są typy automatów mające także zabezpieczenie przed przegrzaniem i zabezpieczenie na wypadek chwilowego braku prądu. Na wyposażenie dodatkowe automatu do chleba może składać się miarka do składników, książka z przepisami, nożyk i pędzelek piekarski, wymienne foremki, ruszt na foremki, formy do pieczenia bagietek i bułeczek itp.
Automat do chleba można kupić już za 100 zł, aczkolwiek nie będzie to zaawansowane urządzenie. Ceny tego typu urządzeń dochodzą nawet do 600 zł. Do firm produkujących automaty do chleba zalicza się: Alaska, Ariete, Clatronic, Bomann, Elta, First, Moulinex, Optimum, Philips, Severin, Princess, Concept, Tefal, Zelmer i Unold.
Za kwotę 200 zł można zakupić automat do chleba First FA5150, za 400 zł kupimy bardziej zaawansowany Philips HD9020, a za około 600 zł nabędziemy nowoczesny automat Moulinex Baguette and Co OW6000.
Jeśli zamierzasz wykorzystywać automat wyłącznie do pieczenia chleba, możesz zakupić tanią jego wersję. Jeśli jednak zamierzasz wykorzystywać go do wyrabiania ciast na makarony, pizzę czy kluski, a także robić bułki słodkie, powinieneś wybrać urządzenie posiadające odpowiednie programy pieczenia.
Ważne jest to przy wyborze pojemności automatu do pieczenia chleba. Średnio przyjmuje się dzienne spożycie chleba wynoszące od 80 do 180 g. Po przemnożeniu spożycia przez liczbę domowników i dni, na które chleb ma wystarczyć, otrzymamy wartość, jaką powinna mieć pojemność urządzenia.
Jeśli tak, wówczas powinieneś wybrać automat wyposażony we wskaźnik dodawania składników.