W sklepach dostępne są generalnie dwa główne typy mikserów, a mianowicie – miksery stacjonarne i ręczne. Ręczny typ mikserów posiada przenośny korpus, w którym znajduje się miejsce do zamocowania wymiennych końcówek, np. do mieszania, rozdrabniania i ucierania. W wersji rozszerzonej, mikser ręczny może mieć misę obrotową, kubki, więcej końcówek, a nawet wagę. Mikser ręczny nie jest urządzeniem drogim, bowiem można go nabyć już za kwotę 40 zł.
Głównym elementem miksera stacjonarnego jest stacja robocza, którą stanowi misa z przymocowanym na stałe korpusem. Posiada on wymienne końcówki, które można stosować wedle uznania. Miksery stacjonarne mają wyższą moc niż miksery ręczne. Wynosi ona co najmniej 1000 W. Dodatkowo, mają one większą liczbę poziomów prędkości – minimum 10, większą pojemność misy – od 4 litrów wzwyż, lepszą jakość wykonania – najczęściej jest to metal, oraz niestety – wyższą cenę. Mikser stacjonarny to urządzenie specjalistyczne, być może dlatego nieczęsto można go spotkać w polskich kuchniach.
Istnieje również zupełnie odrębna kategoria mikserów, obejmująca urządzenia planetarne, mające nieograniczone możliwości rozbudowy i ustawień funkcji. Niektóre modele mogą zastąpić do 30 innych urządzeń kuchennych. Szerokie możliwości zastosowania sprawiają, że miksery planetarne utożsamiane są z robotami wieloczynnościowymi, posiadającymi planetarny system mieszania.
Kupując mikser, podobnie jak każde inne urządzenie elektryczne do kuchni, musimy zwrócić uwagę na prezentowane przez niego parametry, tj. moc, poziom regulacji prędkości, sposób sterowania oraz poziom hałasu. Moc miksera określa jego maksymalną wydajność energetyczną. Zasada jest taka, że im wyższą będzie on miał moc, tym będzie mógł dłużej pracować bez przerwy. Miksery ręczne mogą mieć moc od 150 do 500 W, zaś miksery stacjonarne – od 500 do 1000 W. Warto dodać, że moc miksera powinna być dostosowana do planowanych zadań, bowiem nie zawsze będzie nam potrzebna wysoka wydajność energetyczna tego urządzenia, czego przykładem jest wyrabianie ciasta naleśnikowego. Drugim istotnym parametrem przy wyborze mikserów jest poziom regulacji prędkości mieszania, który regulowany jest albo za pomocą pokrętła albo suwaka. Dzięki nim można dobrać dokładnie taką liczbę obrotów na minutę, aby urządzenie pracowało najefektywniej. Miksery posiadają zwykle od 2 do nawet 16 poziomów regulacji prędkości. Najczęściej spotykana jest regulacja mechaniczna, określana mianem skokowej, co oznacza, że pokrętłem lub suwakiem możemy przejść na wyższy poziom prędkości. Niektóre miksery mogą posiadać płynną regulację obrotów, co oznacza, że można je zwiększać lub zmniejszać za pomocą przycisków + i -. Dodatkowo, urządzenie może posiadać funkcję turbo, pozwalającą na pracę miksera przy bardzo wysokich obrotach. Jest ona uruchamiana przyciskiem.
Ważny dla komfortu użytkowania miksera jest sposób sterowania. W mikserach spotykamy się ze sterowaniem ręcznym, przy użyciu suwaka, lub elektronicznym, z wykorzystaniem wyświetlacza LCD. Jeśli zależy nam na szybkości i precyzji ustawień prędkości miksera, powinniśmy wybrać model z wyświetlaczem. Ostatnią ważną cechą przy kupnie miksera, jest poziom hałasu. Najcichsze miksery pracują generując hałas rzędu 64 dB, a najgłośniejsze – 77 dB. Miksery dostępne na polskim rynku różnią się między sobą budową, do której zalicza się element roboczy oraz końcówki. Elementem roboczym jest zwykle lekki korpus, do którego mocowane są końcówki – mieszadła trzepakowe, służące do ubijania i mieszania, a także mieszadła hakowe, służące do ucierania. Mieszadła trzepakowe występują w kilku typach: standardowym, z szeroką taśmą, balonowym, powyginanym. Można również nabyć mieszadła, które nie tylko obracają się wokół własnej osi, ale również w płaszczyźnie pionowej, co zapewnia najlepsze efekty mieszania. Do mikserów mogą być dodane dodatkowe końcówki, takie jak: ubijająca, ucierająca, miksująca, czyli rozdrabniająca oraz nasadka kielichowa.
Na decyzję o zakupie konkretnego modelu miksera wpływać powinno jego wyposażenie, na które składać może się misa ze stojakiem (wykonana z plastiku, szkła lub metalu, posiadająca dołączoną pokrywkę bądź nie), kubek (niewielkie naczynie mogące posiadać pokrywkę i miarkę, pozwalające na rozdrabnianie w nim produktów), pojemnik z wymiennymi ostrzami do siekania, waga elektroniczna, zabezpieczenia (przed wyjęciem mieszadeł, przed przegrzaniem i przycisk zwalniający końcówki), sposób przechowywania samego urządzenia i jego końcówek (końcówki mocowane na skrzydełkach miksera, w korpusie, umieszczane w podstawie miksera, w specjalnym pojemniku lub na stojaku). Istotna dla użytkowników jest ergonomia wykorzystywania miksera. Ergonomiczne rozwiązania w tego typu urządzeniach mogą obejmować odpowiednio wyprofilowaną rączkę, podkładki antypoślizgowe umieszczone pod misą, bądź też cały stojak antypoślizgowy, który uniemożliwia zsunięcie się urządzenia z blatu kuchennego.
Miksery ręczne są w ofercie większości producentów sprzętu AGD. Ich ceny zaczynają się już od 40 zł, ale takie modele mikserów nie mają wyposażenia dodatkowego. Miksery np. z obrotową misą kosztują już od 60 zł. Wśród producentów mikserów ręcznych warto wymienić firmy: Bosch, Eldom, MPM Produkt, Philips, Ariete, Apollo, Braun, Clatronic, Concept, Zelmer, Tefal, Romix, Ravanson, Sencor, Kenwood, Gorenje, Holden, Electrolux itp. To jedne z najbardziej popularnych marek na polskim rynku.
Z kolei, nie mamy zbyt dużego wyboru w zakresie producentów jeśli chodzi o miksery stacjonarne, bowiem produkowane są one przez firmy: Bomann, Melissa i Optimum. Za mikser stacjonarny przyjdzie nam zapłacić co najmniej 500 zł.
Jeśli interesuje nas prosty mikser ręczny, możemy wybrać niedrogi model First FA-5266-1. Polecanymi modelami mikserów są: Clatronic HM 2738, MPM Product XB-896, Eldom IR100, Ariete 1550, Bosch MFQ3540, Solac B402, Zelmer TY P481.6, Optimum RK-0211 oraz Zelmer Mix Robi.
Oba modele mikserów mają swoje wady i zalety, a wybór konkretnego typu powinien być podyktowany indywidualnymi wymaganiami użytkownika. Mikser ręczny jest na pewno poręczny i wygodny, zwłaszcza wtedy, gdy przyjdzie nam przygotować niewielkie ilości lekkiego ciasta, np. na naleśniki. Z kolei, jeśli często pieczemy ciasta, lepszym wyborem może okazać się mikser stacjonarny. Ma on jeszcze jeden poważny atut: do pracy nie wymaga obecności użytkownika.
Generalnie, dobre miksery mają moc powyżej 400 W, aczkolwiek moc kupowanego urządzenia powinna być dostosowana do planowanych za jego pośrednictwem zadań. Miksery mające moc poniżej 400 W są proste i tanie, a poradzą sobie z wyrobieniem ciasta lekkiego. Natomiast tylko miksery o wyższej mocy wyrobią ciasto na sernik czy babki.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli posiadamy w domu takie urządzenia jak blender lub rozdrabniacz, powinniśmy wybrać mikser wyposażony jedynie w podstawowe końcówki. Natomiast, przyda nam się dodatkowe wyposażenie – np. misa obrotowa, czy też waga elektroniczna, jeśli chcemy mieć wielofunkcyjne urządzenie miksujące i nie będziemy kupować dodatkowych sprzętów kuchennych.
Przede wszystkim, powinniśmy zwrócić uwagę na możliwość dostosowania prędkości do miksowania produktów. Przyzwoity mikser ma kilka poziomów regulacji. Dodatkowo, kupując mikser przyjrzyjmy się, jaki jest sposób przechowywania tego urządzenia. Jest to szczególnie istotne, jeśli nie dysponujemy zbyt dużą kuchnią.
Kupując mikser dobrze by było, aby na samym początku zawęzić poszukiwania do jednego z kryteriów – mikserów ręcznych lub stacjonarnych. Dobry mikser powinien charakteryzować się mocą powyżej 400 W i regulowaną prędkością obrotu. Dla wielu klientów istotne będzie jego wyposażenie dodatkowe, także ono może stanowić cechę, która zaważy nad dokonaniem wyboru konkretnego modelu urządzenia w sklepie. Ergonomia użytkowania, dodatkowe zabezpieczenia i udogodnienia również nie powinny pozostać bez znaczenia podczas zakupu takiego urządzenia.