Maszynka do mięsa, jak już wskazuje jej nazwa, ma za zadanie mielić mięso, choć nowsze modele posiadają różnorodne przystawki krojące i mielące, które poradzą sobie z rozdrobnieniem np. grzybów, czy kapusty na pierogi, albo sera na ciasto. Ogólnie rzecz ujmując, maszynki do mięsa dzielą się na dwa rodzaje – elektryczne i ręczne. Jak już zostało wspominane, ręczne maszynki do mięsa wychodzą już powoli z użycia, choć wiele osób ma je jeszcze we własnym domu. W sklepach jednak można kupić prawie tylko i wyłącznie elektryczne maszynki do mięsa. Wyglądem są one podobne do urządzeń tradycyjnych, ale zamiast korbki, którą należało ręcznie kręcić, wprawiając tym samym w ruch mechanizm mielący, posiadają elektryczny napęd. Mają one tą zaletę, że nie trzeba ich przykręcać do blatu, a na dodatek można nimi mielić w sposób łatwy i szybki, nawet bardzo twarde produkty. Maszynka nie obluzuje się podczas mielenia, jak to miało miejsce w maszynce ręcznej. Podstawowym parametrem, na który należy zwrócić uwagę kupując maszynkę do mielenia mięsa, jest moc silnika. Im jest ona wyższa, tym bardziej wytrzymała i „silna” będzie sama maszynka. Oznacza to, że szybciej zmieli ona twarde produkty i będzie pracować przez dłuższy czas, nie przegrzewając się. Moc silnika jest podawana w watach i powinna ona wynosić co najmniej 500 W. Maszynka do mięsa o pomocy powyżej 1000W może być śmiało wykorzystywana w lokalach gastronomicznych i sklepach ze świeżym mięsem.
Ważną cechą każdej elektrycznej maszynki do mięsa jest wydajność mielenia, która informuje, jak wiele kilogramów mięsa urządzenie jest w stanie zmielić w czasie jednej minuty. Generalnie, dobre urządzenia powinny posiadać wydajność mielenia na poziomi 1,5 kg na minutę. Dzięki wyższej wydajności mielenia, w krótkim czasie będziemy mogli zmielić dużą porcję mięsa. Decydując się na konkretny model maszynki do mięsa, powinniśmy sprawdzić jak wiele jest do niej dołączanych sitek i jakie mają one rodzaje. Sitka różnią się przede wszystkim średnicą i rodzajem otworków. Najczęściej producenci maszynek do mięsa dołączają do swoich urządzeń trzy sitka o różnej średnicy otworów. Jest to sitko o średnich otworach, mających około 4 mm, sitko o dużych otworach, o średnicy 8 mm oraz sitko o najmniejszych otworach, mierzących 2,7 mm. Sitka o średniej wielkości otworach są wykorzystywane do mielenia mięsa lub białego sera. Sitka o dużych otworach na pewno przydadzą się w czasie mielenia mięsa na kiełbasę, zaś modele sitek o najmniejszych otworach okażą się niezbędne w czasie mielenia maku na makowiec. Oprócz minimum trzech sitek, producenci maszynek do mięs dołączają do nich specjalne nasadki do napełniania kiełbas. Przydatną funkcją w maszynkach do mięsa jest tzw. rewers. Funkcja ta jest wykorzystywana podczas mielenia żylastego, twardego mięsa. W połączeniu z wysoką mocą maszynki do mięsa, funkcja ta pozwala na efektywne zmielenie takiego mięsa w krótkim czasie. Dzięki niej możliwe jest dokonanie cofnięcia obrotu maszynki i usunięcie chrząstki lub twardego włókna, które utrudniają lub kompletnie uniemożliwiają mielenie.
Kolejną ważną funkcją maszynki do mielenia mięsa, na którą warto zwrócić uwagę przy dokonywaniu zakupu, jest zabezpieczenie silnika przed uszkodzeniem. Funkcja ta powoduje, że maszynka ma automatyczny wyłącznik, który unieruchamia silnik, gdy potrzebuje on przerwy w pracy. Dzięki temu silnik nie ulegnie przegrzaniu, a sama maszynka do mięsa – zepsuciu. Elektryczne maszynki do mięsa mogą posiadać wyposażenie dodatkowe, które czyni z nich roboty wielofunkcyjne. Najczęściej, do wyższych modeli maszynek do mięs jest dołączana szatkownica. Jest to niewielka przystawka służąca do elektrycznej maszynki do mielenia. Pozwala ona pokroić produkty na plastry, drobne i grube wióry, a nawet zetrzeć ziemniaki na placki, lub inne potrawy. Innym wyposażeniem dodatkowym mogą być przystawki do wyciskania cytrusów i owoców miękkich. Kupując maszynkę do mięsa przyjrzyjmy się, czy posiada ona schowek na swoje akcesoria. Jest on bardzo praktycznym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia przechowywanie w jednym miejscu wszystkich sitek, przystawek i małych, ruchomych elementów, które łatwo mogą ulec zagubieniu. Maszynki ze schowkiem mają nieco większe gabaryty i to jest ich minus. Przydatnym wyposażeniem maszynek do mięsa jest schowek na przewód sieciowy, dzięki któremu kabel nie plącze się podczas mielenia czy w czasie chowania urządzenia do szafki. Bardzo istotne jest to, aby maszynka do mięsa posiadała podstawę wyposażoną w antypoślizgowe elementy. Są to zwykle gumowe nóżki, które skutecznie zapobiegają przesuwaniu się maszynki po blacie stołu podczas pracy. To ważne zabezpieczenie, ponieważ uruchomiona maszynka w żadnym wypadku nie powinna poruszać się po podłożu, a stabilnie stać w jednym miejscu.
Na polskim rynku można zakupić maszynki do mielenia mięs o porównywalnych parametrach, wyprodukowane przez Zelmer, Bosch, Kenwood, Łucznik, Braun i Moulinex. Szeroki asortyment produktów w tym segmencie pozwoli każdemu dokonać wyboru takiej maszynki, która będzie spełniać jego oczekiwania. Ogromną popularnością wśród konsumentów ciszę się maszynki do mielenia mięsa z serii Zelmer Diana. Seria posiada co najmniej kilkanaście modeli produktów do mielenia mięsa. Większość z nich charakteryzuje się mocą wynoszącą 550 W, wydajnością mielenia 1,5 kg, ma 3 różne sitka i nasadkę do szatkowania. Cena maszynek do mięsa Zelmer Diana wynosi około 250 zł. Godnym polecenia modelem maszynki do mielenia mięsa jest BRAUN G 3000 Triumh. Jest to urządzenie o mocy aż 1500 W, posiada nasadkę masarską i trzy noże do mielenia, wykonane ze stali nierdzewnej. Maszynka mieli mięso szybko i sprawnie, dlatego nadaje się do zastosowań gastronomicznych.
Dobra maszynka do mielenia mięsa powinna posiadać moc około 500-600 W. Taka moc umożliwia szybkie i łatwe mielenie mięsa, nawet twardego, a także innych produktów – takich jak ser biały czy mak.
Jeśli zamierzasz mielić maszynką do mięsa także i inne produkty spożywcze, powinieneś wybrać nowoczesne urządzenie z wieloma sitkami mielącymi. Grubość ich otworów jest przystosowana do mielenia konkretnych produktów, takich jak ser, mak, kapusta czy grzyby.
Jeśli zamierzasz robić kiełbasy przy użyciu swojej maszynki do mięsa, musisz zakupić model posiadający tzw. przystawkę masarską. Umożliwia ona szybkie robienie kiełbas, ponieważ zmielone mięso trafia wprost do wcześniej przygotowanych flaków.
Jeśli chcesz mieć maszynkę do mięsa, posiadającą szereg dodatkowych funkcji, to przy jej zakupie powinieneś od razu zwrócić uwagę, czy urządzenie posiada przystawkę do wyciskania cytrusów, czy też do szatkowania. Jeśli chcesz maszynką mielić wyłącznie mięso, wystarczy Ci prosty i tani model tego urządzenia.
Nowoczesne maszynki do mielenia mięsa są multifunkcyjnymi urządzeniami, które okazują się bardzo przydatne w każdej kuchni. Dzięki nim można przygotować w odpowiedni sposób nie tylko mięso, ale i warzywa, ser, mak, kapustę, czy grzyby. Zakup maszynki do mięsa powinien być przemyślany i wyważony, aby nie kupować urządzenia, które nie będzie w pełni wykorzystywane w naszym domu.