Kształt gofrów to pierwsza cecha, która odróżnia od siebie poszczególne modele gofrownic. W większości tego typu urządzeniach można przygotować jednocześnie dwa prostokątne, bądź kwadratowe gofry. Są jednak i takie gofrownice, które posiadają płyty podgrzewające w kształcie serca, postaci z kreskówek, czy trójkątów. W takich gofrownicach na raz można przygotować większą ilość, ale mniejszych gofrów. Wybierając konkretny model gofrownicy przyjrzyjmy się lampce kontrolnej temperatury, która informuje, że płyta podgrzewająca urządzenia jest już wystarczająco mocno nagrzana i można na nią wlać ciasto. Lampka kontrolna zwykle gaśnie po uzyskaniu przez płyty gofrownicy odpowiedniej temperatury do przygotowania gofrów. Czasem w parze z lampką sygnalizującą gotowość gofrownicy do pracy, idzie również sygnał dźwiękowy. Niektóre modele gofrownic posiadają dodatkowo lampkę kontrolną zasilania, która świeci, jeśli tylko urządzenie jest podłączone do źródła prądu. Dzięki niej można ustrzec się pozostawienia urządzenia włączonego do prądu. Istnieją gofrownice z regulacją temperatury, które umożliwiają rozpoczęcie pieczenia gofrów w niższej temperaturze, a zakończenie w wyższej, która spowoduje podrumienienie powierzchni gofrów.
Ważna jest moc urządzenia, która podawana jest w watach. Im będzie ona wyższa, tym urządzenie się szybciej nagrzeje i będzie gotowe do pracy. Moc powinna być na tyle duża, aby szybko dopiekać płynne ciasto gofrowe. Standardowa moc urządzenia tego typu wynosi około 800 W. Im wyższa moc, mieszcząca się w granicy 800-1000 W, tym wyższa cena gofrownicy. Najtańsze modele charakteryzują się mocą rzędu około 600 W. Istotnym parametrem gofrownic jest materiał, z którego wykonana jest powłoka płytek. Powinien być on nieprzywieralny, co gwarantuje łatwe czyszczenie urządzenia z pozostałości ciasta. Najczęściej powłoka jest wykonana z teflonu, dlatego też trzeba pamiętać, aby do wyjmowania gofrów stosować wyłącznie teflonowe lub drewniane narzędzia, które nie spowodują zarysowania powłoki. Sposób przechowywania gofrownicy jest istotny w małych kuchniach, w których nie ma zbyt wiele miejsca na dodatkowe sprzęty. W takich przypadkach najlepiej jest wybrać model, który posiada możliwość przechowywania w pionie. Tył gofrownicy w takich modelach jest odpowiednio wyprofilowany i dlatego też można ją ustawić pionowo. Przy przechowywaniu zawsze kłopotliwy jest przewód sieciowy. Niektóre gofrownice posiadają schowek na kabel, dzięki któremu nie pląta się on w szafce czy na stole. Trzeba jednak powiedzieć, że urządzenia ze schowkiem na przewód zwykle są nieco większe gabarytowo.
Dobra gofrownica zawsze ma termo izolowaną obudowę i nienagrzewający się uchwyt, zapewniające bezpieczeństwo użytkowania. Użyteczna przy tym jest antypoślizgowa podstawa, uniemożliwiająca przesuwanie się urządzenia w trakcie jego wykorzystywania. Przy użytkowaniu gofrownicy zawsze problemem wydaje się być jej czyszczenie. Trudno bowiem zmyć resztki ciasta z płyt podgrzewających, które nie można włożyć bezpośrednio pod wodę. Są jednak i takie gofrownice, które posiadają wyjmowany wkład. Wlewa się na niego ciasto, a po ostygnięciu urządzenia – wyjmuje i myje pod bieżącą wodą. Dla własnej wygody warto też wybierać takie gofrownice, które nie posiadają zbyt wielu zakamarków, sprawiających, że czyszczenie gofrownicy staje się kłopotliwe. W sklepach dostępne są urządzenia wielofunkcyjne, które potrafią przygotować także gofry, ale nie tylko. Dzięki zainstalowanym wymiennym płytom grzewczym, takie urządzenia przygotowują oprócz gofrów, grillowane mięsa i ryby, tosty, a nawet pierogi, paszteciki czy potrawki z makaronów. Takie kilka w jednym na pewno przypadnie do gustu tym klientom, którzy lubią wielofunkcyjne urządzenia kuchenne.
Na rynku dostępne są gofrownice różnych firm, wśród których godne polecenia są firmy Philips, Bosch, Manta, MPM, Princess, Ariete, Moulinex, Cloer, Zelmer i oczywiście Tefal. Philips ma w swojej ofercie gofrownicę o wysokiej mocy wynoszącej 900 W. Jest to model HD2430 i w zasadzie nie jest to jedynie gofrownica, a urządzenie 3 w 1. Jest to opiekacz do kanapek, gofrownica i grill. Philips HD2430 posiada wyjmowane, wymienne płyty, pokryte nieprzywierającą powłoką, a także regulowany termostat, lampkę kontrolną sygnalizującą gotowość urządzenia do pracy oraz miejsce na schowanie przewodu sieciowego. To urządzenie kosztuje 249 zł. Kolejnym godnym polecenia urządzeniem pozwalającym na przygotowanie gofrów, jest Bosch TWA 3000. Jego moc to aż 1000 W, co pozwala na bardzo szybkie przygotowanie ulubionych gofrów. Płyty podgrzewające mają kształt serca, a samo urządzenie wyposażone jest w lampki kontrolne, regulację opiekania oraz praktyczne i łatwe zwijanie kabla. Kosztuje około 200 zł. Tańszą gofrownicą jest Manta MM 421 Waffle Maker, która kosztuje zaledwie 40 zł. Ma ona wysoką moc, rzędu 800 W, nienagrzewające się uchwyty, światełka kontrolne, termostat, powierzchnie pokryte teflonem oraz obudowę wykonaną z tworzywa odpornego na przegrzanie. Ogrom funkcji przedstawia sobą gofrownica Cloer 1620, która jest stosunkowo tanim urządzeniem, bowiem kosztuje zaledwie 79 zł. Jest to gofrownica o mocy 930 W, posiadająca aż sześciostopniową regulację przybrązowieni, nieprzywierające płyty, termoizolacyjne uchwyty, kontrolne lampki, jak również estetyczną, metalową obudowę lakierowaną na czarno. Można ją śmiało przechowywać w pionie, a ułatwia to kabel chowany w obudowie. Dla dzieci na pewno warto zakupić model Ariete mod. 198, o mocy 700 W, który jest opiekaczem i gofrownicą w jednym. Płyty grzewcze mają kształt głowy Myszki Miki, dzięki czemu samym gofrom nadać można fantazyjny, bajkowy kształt. Urządzenie kosztuje około 130 zł.
Zasada jest taka, że im wyższa będzie moc, tym szybciej gofrownica upiecze gofry, ale niestety więcej zużyje prądu. Najlepiej jest wybrać więc dolną granicę mocy wystarczającej do szybkiego przygotowania gofrów, która kształtuje się na poziomie 800 W.
Jeśli potrzebne jest Ci wyłącznie urządzenie do pieczenia gofrów, masz do wyboru szeroką gamę produktową. Jeśli jednak obok możliwości przygotowania gofrów chcesz mieć jeszcze możliwość upieczenia tostów, wybierz urządzenie tzw. 3 w 1.
Gofrownica jest urządzeniem generalnie jednofunkcyjnym, choć obok gofrów można w niej przygotować np. słodkie wafle. Wybierając konkretny model urządzenia zwróćmy uwagę na jego moc, a także na powłokę płyt grzewczych. Jest to zdecydowanie najbardziej istotne.