Istnieją dwa podstawowe rodzaje frytkownic, czyli frytkownice wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Wolnostojące urządzenia można ustawić wedle własnego uznania, w dowolnym pomieszczeniu. Posiadają one zakrytą grzałkę, co zdecydowanie ułatwia utrzymanie ich w czystości. Wśród grupy frytkownic wolnostojących można wyróżnić także urządzenia typu 2 w 1, które są frytkownicą i zestawem do fondue w jednym. Takie sprzęty produkują firmy Bomann, Princess i Severin. Frytkownice do zabudowy są montowane na stałe w blat kuchenny, posiadają okrytą grzałkę, a często można spotkać modele z modułowymi płytami grzewczymi. Już na etapie projektowania kuchni należy zdecydować się na konkretny model frytkownicy, aby w późniejszym czasie nie było problemu z jego wkomponowaniem w zabudowę kuchenną. Inna klasyfikacja frytkownic dzieli je ze względu na miejsce pracy. W takim przypadku można wyróżnić frytkownice do użytku domowego i do użytku w lokalach gastronomicznych. Domowe urządzenia do przygotowywania frytek mają mniejsze gabaryty i są zasilane elektrycznie. Posiadają one pojemność misy do około 4 litrów, ich moc oscyluje w graniach 2200-2400 W, a pojemność koszyka na frytki wynosi do 1,3 kg. Z kolei, urządzenia wykorzystywane w lokalach gastronomicznych mogą być zasilane zarówno gazem, jak i prądem. Są w stanie przyrządzić 1 kg frytek w zaledwie 2 minuty. Często posiadają kosze podwójne, ich pojemność misy wynosi powyżej 5 litrów, moc to więcej niż 3200 W, a pojemność koszyka rozpoczyna się od 3,6 kg.
Ważnym parametrem przy wyborze frytkownic jest ich moc, która określa maksymalną wydajność energetyczną urządzenia. Im większa będzie wartość mocy frytkownicy, tym dłużej urządzenie będzie mogło pracować bez przerwy i szybciej się nagrzeje. Frytkownice mogą mieć moc od 840 do 2400 W. Oczywiście, frytkownice gastronomiczne mają moc wyższą od podanego przedziału, a z kolei urządzenia do zabudowy charakteryzują się mocą powyżej poziomu 2000 W. Według ekspertów, najlepiej jest wybrać urządzenie o mocy powyżej 1200 W, ale niezbyt dużej, ponieważ będzie ono zużywać bardzo dużo energii elektrycznej. Cechą odróżniającą poszczególne modele frytkownic od siebie jest też pojemność misy na olej. Może ona wynosić od 0,6 do nawet 4 litrów. Małe frytkownice doskonale sprawdzą się do użytku przez jedną osobę, ale będą zbyt małe dla rodziny. Frytkownice z małymi misami mają tą zaletę, że szybko się nagrzewają i przygotowują porcję frytek. Nie można w nich jednak przygotować np. kurczaka z chrupiącą skórką. Przy zakupie frytkownicy zwróćmy uwagę, czy można wyjąć z niej misę, co zdecydowanie ułatwia wyczyszczenie urządzenia. Następnym parametrem frytkownic jest pojemność koszyka, wynosząca od 0,5 do 1,5 kg. Pół kilogramowy koszyk pozwala na przygotowanie za jednym razem 3 dużych porcji frytek. Większa pojemność przyda się dla wieloosobowej rodziny. Najczęściej zdarzają się modele frytkownic posiadające pojedynczy kosz, ale są i takie urządzenia, które producent wyposażył w dwa kosze i misy olejowe. Pozwalają one na równoczesne smażenie dwóch potraw, np. frytek i ryby. Mają one także możliwość zamontowania jednego, dużego kosza, jeśli użytkownik potrzebowałby większej ilości frytek w jednym czasie.
Wymiary frytkownicy będą ważne dla osób, które nie mają zbyt wiele miejsca w kuchni na ulokowanie takiego urządzenia. Generalnie, frytkownice wolnostojące są raczej sporych rozmiarów. Frytkownice dostępne na rynku mogą charakteryzować się odmiennymi funkcjami, które mogą skłonić klienta, bądź też odwieść go od dokonania zakupu. Do owych funkcji wlicza się regulacja temperatury, programator czasowy posiadający minutnik, obrotowy kosz, możliwość obniżania lub podnoszenia kosza przy zamkniętej pokrywie, automatyczne zwalnianie pokrywy oraz namoczenie misy olejowej w wodzie. Regulacja temperatury pozwala na smażenie różnych potraw w ściśle określonych warunkach termicznych. Frytkownice mogą mieć różny zakres temperaturowy, od 80 do koło 200 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że optymalna temperatura do smażenia frytek to zakres od 140 do 180 stopni. W niższych temperaturach smażone produkty zdecydowanie zbyt mocno wchłaniają olej. Obrotowy kosz pozwala na smażenie frytek mniejszej ilości oleju. Funkcja podnoszenia lub obniżania kosza przy zamkniętej pokrywie pozwala bezpieczne ich smażenie, oraz na odsączanie z oleju. Nigdzie nie robią się zacieki z oleju, a użytkownik jest pewien, że gorący olej go nie poparzy. Bezpieczeństwo użytkownika zapewnia także automatyczne zwalnianie i otwieranie pokrywy frytkownicy. Ciekawą funkcją jest automatyczne namoczenie misy w wodze, aby łatwiej ją było oczyścić z tłuszczu.
Na wyposażeniu frytkownic może znajdować się wyjmowana misa na olej, ułatwiająca czyszczenie urządzenia; uchwyt na koszyk o zintegrowany z koszykiem lub składany i demontowany; tzw. „zimna strefa” (odpadki z potraw są gromadzone w jednej strefie oleju i łatwo je usunąć); filtry – metalowe lub węglowe, wmontowane na stałe lub wymienne; antypoślizgowe nóżki, schowek na przewód, inne zabezpieczenia – zabezpieczenie przed przegrzaniem, lampka kontrolna sygnalizująca temperaturę osiągniętą przez olej, blokada pokrywy oraz termoizolacyjna obudowa.
Frytkownice do zabudowy produkowane są przez takie firmy jak, Baumatic, De Dietrich oraz Miele. Kosztują one sporo, bo ponad 1500 zł. Polecanym przez ekspertów modelem frytkownicy do zabudowy jest model Baumatic Pythagora.
Mało skomplikowaną frytkownicę wolnostojącą można natomiast nabyć już za kwotę zaledwie 100 zł. Wśród producentów mających w swojej ofercie frytkownice wolnostojące wymienić można: Tefal, MPM, Romix, Orava, First, Mastercook czy Bravo. Warto zwrócić w tym względzie swoją uwagę na model Fagor Mastercook F-110.
Jeśli interesuje Cię frytkownica wyposażona w zestaw do fondue, możesz ją kupić za kwotę od 200 zł. Produkują ją takie firmy, jak Bomann, Princess i Severin. Przykładowy model takiej frytkownicy to Princess Simply White Mini Fryer & Fondue.
W przypadku, gdy zależy Ci na możliwości smażenia jednocześnie frytek I np. kurczaka, może zainteresować Cię frytkownica z dwoma koszami AEG FR 5548.
Jeśli będziesz używał frytkownicy okazjonalnie, np. raz na dwa miesiące, to wybierz urządzenie z dołączonym pojemnikiem na zlewany olej, który można przechowywać w lodówce. Warto także kupić frytkownicę o małych gabarytach i chowanym przewodem, bowiem taką łatwiej jest schować do szafki.
Jeśli jednak zamierzasz często korzystać z frytkownicy, to powinieneś wybrać model wyposażony w dużą miskę, wysoką moc, zimną strefę i minimum podwójny filtr.
Smażenie wielu porcji frytek w jednym czasie wymaga zastosowania frytkownicy z dużym koszem, o pojemności około 1,5 kg. Dzięki niej można przygotować frytki dla kilkuosobowego gospodarstwa domowego. Jeśli jednak frytki mają być przeznaczone dla jednej, dwóch osób, warto wybrać mniejszą frytkownicę. Pojemność kosza wynosząca 0,5 kg wystarczy na przygotowanie około 3 porcji frytek. Rozwiązaniem kompromisowym jest zakup podwójnej frytkownicy, która pozwala na zrobienie albo wielu porcji jednocześnie, albo mniejszej ilości frytek.
Jest to bardzo ważne dla wszystkich osób, które nie mają cierpliwości do czyszczenia z oleju elementów urządzenia. Jeśli kupimy urządzenie, które można całkowicie rozmontować, łatwiej będzie nam je umyć. Dobrą opcją jest też wybór frytkownicy posiadającej specjalny system czyszczenia, np. PreClean, obecny w urządzeniach marki Philips.
Wybierając frytkownicę musimy wiedzieć, jak często będzie ona używana, czy chcemy mieć urządzenie wmontowane w blat stołu kuchennego i czy zamierzamy smażyć tylko frytki, czy też inne potrawy równocześnie z nimi. Mnogość urządzeń do smażenia frytek dostępnych na rynku nie ułatwia zadania wyboru konkretnego modelu, aczkolwiek znając parametry i funkcje frytkownic nie powinno być to aż tak kłopotliwe.