Jak wybierać akcesoria i przybory kuchenne?

W każdej kuchni wykorzystujemy szereg przeróżnych akcesoriów, dzięki którym gotowanie staje się bardziej wygodne. Bez niektórych przyborów kuchennych w ogóle nie moglibyśmy gotować, a inne są pożytecznym gadżetem, który wykorzystujemy jedynie od czasu do czasu. Jak wybierać akcesoria i przybory kuchenne? Odpowiemy na to pytanie w niniejszym poradniku.

Na skróty...

Noże

noże - jak wybrać?

W każdej kuchni muszą znaleźć się wysokiej jakości, ostre noże, dzięki którym bez trudu pokroimy chleb, pomidory, mięso, czy będziemy filetować ryby. 3 noże to absolutna podstawa w każdej kuchni. Musi się wśród nich znaleźć duży z szerokim ostrzem, mały nożyk do obierania i krojenia warzyw oraz ząbkowany nóż do chleba. Najważniejsze jest, aby wybrać noże, które będą dostatecznie ostre, bowiem dzięki temu można ułatwić sobie pracę i skrócić ją o połowę. Warto wyposażyć się również w ostrzałkę do noży. Noże mają szerokie zastosowanie, ponieważ stosujemy je do różnego rodzaju prac.

Nóż kuchenny nazywany bywa często nożem szefa kuchni, albo nożem kucharza. Jest on wszechstronny, pozwala na krojenie w kostkę, w plasterki i na siekanie.

Noże oferowane na rynku różnią się między sobą budową i długością ostrza. Dla amatorów kucharzenia najlepsze będą noże o krótszym ostrzu. Wybór noża powinien być podyktowany wielkością dłoni kucharza. Im będzie ona większa, tym dłuższe powinno być ostrze noża. Istotne jest również, aby ostrze było wystarczająco krótkie, aby zapewnić doskonałą kontrolę i precyzje podczas krojenia oraz wystarczająco długie, aby sprostać nawet tym większym produktom. W kuchni obok noża szefa kuchni powinny znaleźć się specjalne noże do krojenia chleba i szatkowania jarzyn.

Warto jest zainwestować w zakup dobrego noża dokrojenia chleba, ponieważ chleb, zwłaszcza świeży, nie jest łatwo pokroić zwyczajnym nożem kuchennym. Trzeba zaznaczyć, że nóż do krojenia chleba jest zaprojektowany specjalne dla tej czynności. Przeznaczony jest on zarówno do chleba o chrupiącej skórce, jak tego o miękkiej. Nóż do chleba zapobiega kruszeniu pieczywa. Z kolei, najwygodniejszym nożem służącym do szatkowania jarzyn, jest tradycyjny nóż zwany Santoku. Najczęściej stosowany jest on do przygotowywania azjatyckich potraw. Swym wyglądem przypomina z jednej strony nóż kuchenny, a z drugiej tasak. Ma on szersze ostrze od tradycyjnego noża kuchennego i niżej końcówkę ostrza. Jest on też zdecydowanie lżejszy. W swym przeznaczeniu najlepiej nadaje się do krojenia i szatkowania jarzyn. Jest tak wyprofilowany, że się nie wygina, przez co łatwo można kroić nawet te twarde jarzyny. Sprawdzi się doskonale przy krojeniu wysokich ciast, czy też w trakcie przenoszenia posiekanych warzyw. Stanowi on dzięki szerokiemu ostrzu idealną łopatkę.

W celu wyboru najlepszego dla nas noża, najlepiej wziąć do ręki różnego rodzaju noże, z rączką drewnianą, plastikową, wykonaną ze stali nierdzewnej i sprawdzić czy mają odpowiednią wagę i rozmiar. Nóż, żeby nim się dobrze pracowało powinien być dostosowany do kucharza.

Do najbardziej znanych producentów noży wysokiej jakości zalicza się takie marki jak: AdHoc, Alessi, Ambition, Amefa, Arcos, Beem, Berghoff, Bergner, Brabantia, Bugatti, Chef`n, Chroma, Cilio, Cook&Co, Cuisipro, Dan Woo, Del Ben, EKA, Eva Solo, Fackelmann, Felix, Feniks, Fiskars, Fissler, Gefu, Gense, Gerlach, Ghidini, Giannini, Guzzini, Jamie Oliver, Kai, Kasumi, Koziol, Kuchenprofi, Kyocera, Lagnoart, Leifheit, Lurch, Maywerk, Menu, MSC, Nuance, OXO, Philippi, Plast Team, Prepara, Rosendahl, Sagaform, Scanwood, Silit, Skeppshult, Solingen, Stelton, Tescoma, Tojiro, Tramontina, Trendton, TTM, Vialli Design, Victorinox, Vinzer, Wesco, Wusthof, Zack, Zest oraz Zwiling.

Młynki do przypraw

W zakres akcesoriów kuchennych i przyborów wchodzą na pewno młynki do przypraw, zwłaszcza do soli i pieprzu. Są to gadżety, które dotychczas nie cieszyły się zbyt dużą popularnością, ale w ostatnim czasie spotykamy je coraz częściej w polskich kuchniach. Wyróżniamy młynki ręczne i elektryczne. Dzięki nim można cieszyć się smakiem i aromatem potraw doprawionych świeżo zmielonymi przyprawami. Na rynku istnieje szeroki wybór młynków do przypraw, zwłaszcza tych na baterie, które jednak przez wiele osób są uznawane za mało użyteczne. Baterie bowiem szybko się zużywają i należy je wymienić na nowe. O ile sam młynek nie kosztuje dużo, o tyle 6 baterii AAA do niego to już spory wydatek, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na baterie akumulatory, które można ładować.

Warto polecić młynki grawitacyjne serii Milano, wyprodukowane przez niemiecką markę AdHoc. Mogą one znakomicie służyć do mielenia ziaren pieprzu i soli, ponieważ zostały wyposażone w trwały, ceramiczny mechanizm mielący. Mają one ciekawy, nader nowoczesny design oraz nietypowy sposób obsługi. Zamontowany w nim czujnik grawitacyjny sprawia, że mechanizm mielący automatycznie włącza się po przechyleniu młynka pod odpowiednim kątem.

Ciekawą propozycją jest młynek Twin, wyprodukowany przez duńską firmę Bodum. Jest to młynek ręczny, łączący w sobie funkcje mielenia soli i pieprzu. Każde z przypraw obsługuje inny mechanizm. Kręcąc w prawo uruchamiamy mielenie soli, zmieniając kierunek na prawy- ziarna pieprzu. Młynek jest niewielki i bardzo funkcjonalny.

Trzecią propozycją w obrębie młynków do przypraw, jest młynek do pieprzu z serii Chateauneuf francuskiej marki Peugeot. Wykonano go z naturalnego drewna i wyposażono w trwały mechanizm mielący. Ma ciekawą formę i występuje w kilku wersjach kolorystycznych. Młynek został skonstruowany oddzielnie do mielenia soli, oddzielnie do pieprzu, stąd możliwość stworzenia ciekawej kompozycji. Zaletą młynka jest możliwość regulowania grubości mielenia przypraw.

Deski do krojenia

Deski do krojenia sa koniecznością w kuchni, podobnie jak noże. Dobrze jest zakupić wielką, grupą, wykonaną z drewna deskę, która nie będzie się przesuwać oblacie kuchennym. Nie zaleca się zakupu desek szklanych, ponieważ są one śliskie i niepraktyczne.

Sztućce

Bez sztućców raczej nie zjemy żadnej potrawy, ani jej nie przygotujemy. Sztućce powinny być dobrze wyprofilowane i w miarę ciężkie. Nóż do sztućców kuchennych musi mieć ząbki, którymi łatwo pokroimy mięso. Łyżka zaś powinna być na tyle głęboka, aby nabrać na nią solidną porcję zupy. Dobre sztućce produkują te same firmy, które mają w swoim asortymencie noże kuchenne. Na pewno polecaną firmą o największej renomie jest Gerlach.

Akcesoria ze stali nierdzewnej

Mowa tu o łyżkach wazowych, cedzakach, łyżkach do makaronu, tarkach, obieraczkach do warzyw itp. akcesoriach. Najlepiej, aby były one wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej, która nie będzie zachodzić osadem, ani rdzewieć.

Podsumowanie

Wybór odpowiednich akcesoriów i przyborów kuchennych jest kluczowy do tego, aby zapewnić jak najlepsze warunki do gotowania w naszej kuchni. Nie powinniśmy więc zanadto oszczędzać na tego typu wyposażeniu, choć najlepsze noże czy sztućce są bardzo drogie. Komplet sztućców na 12 osób może kosztować kilka tysięcy złotych. Niewiele osób stać na to.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-11-27 01:32:17, 120