Pełny smak kawy możliwy jest do osiągnięcia tylko przy użyciu odpowiedniego młynka. Powinien on w odpowiedni sposób rozdrabniać ziarna. Ważne jest, aby czynność ta była wykonywana możliwie równomiernie. Jeśli drobinki kawy będą charakteryzowały się różną wielkością, wówczas sam napój będzie albo za słaby, albo zbyt mocny. Co więcej, przy złym doborze ich wielkości możemy spowodować zapchanie ekspresu. Młynki do kawy dzielą się na dwa rodzaje – na młynki ręczne lub automatyczne. Jeśli wybierzemy młynek do kawy ręczny musimy wiedzieć, że przyjdzie nam poświęcić sporo czasu na dobre zmielenie ziaren kawy. Niektórzy pasjonaci ciemnego napoju są jednak zdania, że tylko ręczne mielenie kawy daje pełen jej aromat, odczuwalny w naparze. Przy mieleniu ręcznym temperatura ziaren nie podnosi się zbytnio, dlatego też nie ma obawy o naruszenie ich właściwości. Młynki ręczne mogą występować w modelach stojących, przeznaczonych do powieszenia na ścianie, mogą być wykonane z drewna, porcelany lub metalu. Najważniejsze jest, aby młynek ręczny posiadał możliwość regulacji grubości mielenia. Z drugiej strony, młynki do kawy automatyczne są o wiele poręczniejsze i szybsze w zastosowaniu. Mielą kawę w ciągu kilku sekund. Inna typologia wyróżnia młynek do kawy nożowy i żarnowy. Młynki nożowe są najczęściej tańsze i niestety nie mogą zapewnić równomiernego rozdrobnienia ziarenek kawy. Można kontrolować grubość ziaren w czasie mielenia. Przy ich wykorzystywaniu powstaje dużo pyłu, który przyczynia się do zwiększenia kwaskowatości naparu. Trzeba jednak powiedzieć, że zaletą młynków nożowych jest to, że idealnie mielą one dodatki do kawy, np. cynamon. Natomiast, młynki żarnowe są bardzo precyzyjne i polecane przez specjalistów. Można za ich pośrednictwem zmielić kawę dokładnie na taką grubość, jakiej pożądamy. Wystarczy do tego celu ustawić odpowiedni tryb pracy młynka.
Kupując młynek do kawy trzeba zwrócić uwagę na zakres regulacji grubości mielenia ziaren. Najlepsze modele tychże urządzeń samodzielnie reagują na płynne zmiany. Dzięki temu możemy dobrać rozmiar kawy niezwykle precyzyjnie, biorąc pod uwagę możliwości swojego ekspresu oraz smak naparu. Warto dodać, że młynki do kawy wykorzystujące w swojej pracy mechanizm skokowy nie są w stanie zapewnić najlepszych efektów. Regulacja skokowa wydłuża bowiem lub skraca czas parzenia espresso o nawet 5 sekund. Moc młynka jest bardzo istotna podczas jego zakupu. Może ona wynosić od 150 do 300 W. Im będzie ona wyższa, tym więcej ziaren za jednym razem będzie można zmielić. Niestety, młynki o większej mocy są automatycznie droższe. Cechą charakteryzującą młynki do kawy jest ich pojemność, a raczej pojemność pojemnika na ziarna i pojemnika na zmieloną kawę. Oba powinny być szczelne i idealnie przylegać do krawędzi młynka. Niektóre młynki nowej generacji posiadają opcję automatycznego wyłączenia się po zmieleniu. Jest to praktyczna opcja, bowiem nie trzeba pilnować maszyny przez cały czas procesu mielenia. Niska szybkość obrotu młynka do kawy pozwala na zmniejszenie zużywania żaren w czasie mielenia. Dzięki niższym obrotom kawa podczas rozdrabniania ziarna nie traci aromatu i nie zmienia znacząco swojej temperatury. Jeśli zależy nam na mieleniu dużych ilości ziaren kawy, powinniśmy wybrać młynek z większymi żarnami, ale działającymi na niskiej szybkości obrotach. Niestety, takie rozwiązanie ma również swoje wady, którymi jest częstsze klinowanie się żaren. Dlatego maszyna do mielenia powinna mieć przy tym większą moc. Istotne przy zakupie młynka do kawy powinno być to, z czego jest on właściwie wykonany. Żarna, które pracują najciężej, muszą być zrobione z twardego materiału. Najczęściej jest to żeliwo, albo stal pokryta korundem. Należy również zwrócić uwagę na ich ukształtowanie, bowiem powierzchnia powinna być równomiernie i gęsto zapełniona ostrymi rowkami. Jeśli zauważymy, że są one ułożone rzadko, możemy być pewni, że młynek do kawy nie będzie funkcjonował zgodnie z naszymi oczekiwaniami.
Na rynku dostępne są młynki do kawy takich producentów jak: Bosch, DeLonghi, Krups, Gaggia, Eldom, MPM, Moulinex, First, Severin, Elesko, Holden, Petra, Optimum i wiele innych. Młynki automatyczne Gaggia i DeLonghi adresowane są przede wszystkim do kawiarni i cukierni, w których podawana jest świeża kawa. Są to bowiem urządzenia dosyć drogie, kosztujące ponad 500 zł.
Wybór w tym względzie powinien być podyktowany naszymi preferencjami w zakresie mielenia ziaren. Jeśli mamy zamiar mielić dużo ziaren kawy na raz, najlepszy będzie młynek o mocy przynajmniej 300 W. Jeśli taka funkcjonalność nie jest jednak nam potrzebna, możemy wybrać śmiało młynek do kawy o mniejszej mocy, który na dodatek będzie tańszy.
Jeśli zależy Ci na jednorazowym mieleniu dużych ilości ziaren, powinieneś wybrać młynek o dużym pojemniku, zarówno tym przeznaczonym na całe ziarna, jak i na zmieloną już kawę.
W warunkach domowych znakomicie sprawdzi się młynek ręczny, ponieważ rzadko kiedy istnieje potrzeba mielenia większej ilości kawy. Co więcej, ręczny młynek pozwala na zachowanie niepowtarzalnego aromatu kawy. Automatyczne młynki przydatne będą w każdej kawiarni czy domach, w których na co dzień przygotowywane są duże ilości naparu ze świeżo mielonych ziaren.
Wybór wśród młynków do kawy głównie opiera się o decyzję co do typu młynka – elektryczny, czyli automatyczny, bądź tradycyjny, ręczny.