Jak wybrać jajowar?

Jajowar, czy też po prostu urządzenie lub automat do gotowania jajek, jest potrzebny w każdym domu, w którym często spożywa się jaja na twardo czy miękko. Jajowar na pewno uprości przygotowanie jajek w odpowiedniej twardości. Wybierając automat do jaj warto zapoznać się najpierw z podstawowymi parametrami i funkcjami tego urządzenia, aby dokonać trafnego wyboru w sklepie.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje jajowarów

jajowar - jak wybrać?Jajowar zbudowany jest z płyty grzewczej, wyposażonej w owalne miejsca na jajka, oraz z przykrywki w kształcie kopułki, która zwykle wykonana jest z metalu szlachetnego, albo przeźroczystego, odpornego na ciepło, plastiku. Istnieją też nowoczesne modele automatów do jajek, które pozwalają na wybieranie poziomu ugotowania jajka. Oznacza to, że można wybrać, czy jajka mają być ugotowane na twardo, na półmiękko czy na miękko. Większość jajowarów jest wyposażona w sygnał dźwiękowy lub lampkę kontrolną, które informują o zakończeniu procesu gotowania jajek. Główną cechą, jaka wyróżnia poszczególne jajowary, jest ich pojemność oraz typ pokrywy. Jajowar może pomieścić maksymalnie od 3 do 7 jajek, w zależności od wybranego modelu. Jego pokrywa może być z kolei w całości wykonana ze stali, albo przezroczysta, umożliwiająca kontrolę tego, co dzieje się w samym urządzeniu. Kupując jajowar warto przyjrzeć się bliżej jego parametrom i funkcjom, aby były one ściśle dopasowane do naszych wymagań. Zasadniczo, to im więcej funkcji oferuje dany model, tym częściej będzie można z niego korzystać. Aparaty czy też raczej automaty do gotowania jajek są poręczne i niewielkie, a pozwalają szybko przygotować jajka dla kilku osób. Moc jajowaru jest istotną cechą przy dokonywaniu wyboru konkretnego modelu urządzenia. Generalnie, automaty do gotowania jajek mają moc około 400 W. Im wyższa będzie moc urządzenia, tym szybciej będziemy otrzymywać ugotowane jajka. Ważne jest, aby zwrócić uwagę przy zakupie jajowaru na jego wyposażenie, a zwłaszcza na zabezpieczenia. Jajowar powinien posiadać automatyczny, termiczny wyłącznik bezpieczeństwa. Dzięki temu nawet wtedy, gdy zapomnimy o wyłączeniu urządzenia z prądu, nie spali się i nie wywoła pożaru w naszym mieszkaniu. Bardzo użyteczną funkcją, w jaką wyposażone są niektóre jajowary, jest kontrola czasu gotowania do dokładnego określenia stopnia twardości. Może mieć ona charakter mechaniczny lub elektroniczny.

Popularni producenci jajowarów i ich produkty

Wybierając aparat do gotowania jajek masz wybór spośród takich producentów jak Severin, Bosch, Ravanson, Tefal, Easy Touch, Kalorik, Unolt, Elta, First, Petra Electric oraz Krups. Godnym polecenia jajowarem jest model ETA – 7300 RICK, wyprodukowany przez firmę Easy Touch. Jajowar tej firmy posiada elegancką, solidną obudowę ze stali nierdzewnej, która jest odporna na zarysowania. Urządzenie wyposażono w płaską płytę grzejną, również ze stali szlachetnej, oraz koszyk, mogący służyć jako podstawka do jaj. Można w nim gotować jednocześnie do 7 jaj. Jajowar Easy Touch ma także naczynie z podziałką, która wskazuje ilość wody niezbędną do uzyskania oczekiwanego stopnia twardości jaj. Zakończone jest ono specjalną igłą do ich nakłuwania. Sygnał dźwiękowy oznajmia, że jajka są już gotowe do jedzenia. Jajowar ETA-7300 RICK kosztuje jedynie 49 zł.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Jaka pokrywa jajowaru jest lepsza – plastikowa czy stalowa?

    Pokrywa jajowaru wykonana ze stali nierdzewnej jest wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne i łatwa w utrzymaniu w czystości, czego nie można powiedzieć o pokrywie plastikowej. Ta ostatnia ma taki atut, że można obserwować, co dzieje się z jajkami umieszczonymi w urządzeniu.

  • Jakiej wielkości jajowar wybrać?

    Uzależnione jest to w dużej mierze od indywidualnych wymagań. Dla jednoosobowego gospodarstwa domowego, wystarczający będzie jajowar, w którym na raz można ugotować 3 jajka. Taka wielkość będzie jednak zbyt mała dla wieloosobowej rodziny.

Podsumowanie

Decydując się na zakup automatu do gotowania jajek będziesz miał pewność, że każdorazowo będą one takiej twardości, jaką sobie zażyczysz. Dodatkowo, nie popękają one podczas gotowania, zadba o to igła, która nakłuwa jajka przed gotowaniem.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-11-27 01:30:39, 120