Obsługa Java Skryptów w Twojej przeglądarce została wyłączona. Niektóre opcje Świstak.pl nie będą działać. Zobacz
pomoc .
KRN - Z pomidorem w herbie (kuchnia bułgarska)
(nr aukcji:
6046670)
Wyświetleń:
569 razy
Informacje podstawowe
Towar: Używany
Ilość sztuk: 1 z
1
Lokalizacja: Łódź, Łódzkie
Dodatkowe informacje: Wysyłka za granice
Opłata z góry
List polecony ekonomiczny 9,50 zł
Opłata przy odbiorze
Przesyłka pobraniowa 25,00 zł
Cena:
95,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA (
2016-06-22 16:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty
Sprzedający
Z pomidorem w herbie (kuchnia bułgarska) - Agnieszka Goszczyńska-Górska, Halina Parnowska
Z pomidorem w herbie (kuchnia bułgarska) - Agnieszka Goszczyńska-Górska, Halina Parnowska
Kilkaset (ok. 200) przepisów z kuchni bułgarskiej… i ogólnych porad i informacji dotyczących tej kuchni i kraju…
Kuchnię bułgarską szczególnie gorąco akceptują ci, którym nie obce są zasady współczesnej dietetyki, której podstawę stanowią różnorodne warzywa, w której jedynym niemal tłuszczem jest lekki i klarowny olej, a mięsa najczęściej opieka się na ruszcie…
Spis treści:
Od autorek
Bułgarskie tradycje kulinarne
Wieczerza u Hadżi Gencza
Z antymowskiego zajazdu do baru „Variete”
Bułgarski kalendarz gastronomiczny
O łukance, banicy i świętym Trifonie, czyli o tym co umila Bułgarom zimowe wieczory
Czy kaszkawał ma duszę — czyli o tym, co dzieje się wiosną w bałkańskich bacówkach
Owoce gościnnego morza — czyli o tym, jakie letnie przyjemności omijają turystów polskich
Jesienne spotkania przy pełnej damadżanie - czyli o tym jak gospodarzą Bułgarzy w rajskich winnicach
Przepisy
Sałatki
Sałatka zparzonego czosnku (sałata ot paren presen czesyn)
Sałatka z bakłażanów (sałata ot sini patładżani)
Kawior z bakłażanów i jajek (chajwer ot parładżani i jajca)
Sałatka z surowych prów (sałata ot surow praz)
Sałatka z kurcaka (sałata ot pileszko meso)
Sałatka z ziemniaków z majonezem (sałata ot kartofi i majoneza)
Sałatka z papryki i cebuli (sałata ot peczeni piperki i łuk)
Sałatka z białej fasoli (sałata ot zrjał fasuł)
Sałatka paryska (sałata ot Paris)
Sałatka sofijska (sałata ot Sofia)
Sałatka szopska (szopska sałata)
Sałatka żniwiarska (żetwarska sałata)
Sałatka „Apetyt” (sałata „Apetit”)
Sałatka panagjurska (papnagjurska sałata)
Sałatka z kwaszonej kapusty (sałata ot kiseło zele na gławi)
Sałatka pikantna (pikantna sałata)
Sałatka z kapusty z ryżem (buranija)
Lutenica I (obiknowena liutenica)
Lutenica II (liutenica ot Warna)
Lutenica III (wkusna liutenica)
Lutenica apetyczna (liutenica „Apetitka” — sofijsko)
Lutenica z całymi czuszkami (liutenica s celi liutiwi piperki — płowdiwsko)
Pomidory i papryka z farszem (pyłneni domati i piperki)
Zupy
Zupa wiejska (czorba po sełski)
Zupa ogrodnicza (gradinarska supa)
Zupa z pokrzywy (supa ot kopriwa)
Zupa z pokrzywy z jajkami (supa ot kopriwa z jajca)
Zupa ze szpinaku z oliwkami (spanaczena supa z maslini)
Zupa cebulowa (supa ot łuk)
Zupa z kabaczków z serem (supa ot tikwiczki sys sirene)
Zupa z kabaczków z groszkiem ptysiowym (supa ot tikwiczki)
Zypa z dyni (supa ot tikwi)
Zupa pomidorowa z serem (domatena supa sys sirene)
Zupa z porów i białego sera (czorba ot praz i sirene)
Zupa klasztorna (monastirska czorba)
Zupa fasolowa (bobena czorba)
Zupa na baraninie (kurban czorba)
Zupa z kurczaka (pileszka supa s mliako)
Zupa z pulpetami mięsnymi (czorba topczeta)
Flaczki (szkembe-czorba)
Zupa z orzechami (studena supa s orechi)
Zupa żołnierska (wojniszka czorba)
Chłodnik z ogórkami (tarator s krastawici)
Chłodnik z pomidorów (studena czorba ot czerweni domati s oriz)
Dania bezmięsne
Jajka po bułgarsku (jajca „misz-masz”)
Jajka po panagjursku (jajca po panagjurski)
Jajka a la Orient (jajca na oczi po orientałski)
Jajka z anchois (jajca pyłneni s anszoa)
Gotowany ser (krakmacz - Stara Płanina, sofijsko, Czepełare)
Biały ser owczy I (biał myż I)
Biały ser owczy II Biał myż II - bełogradczik)
Bakłażany nadziewane jarzynami (imambajałda - Trakia)
Bakłażany w sosie pomidorowym (patładżani s domaten - sos welikotynowsko)
Kabaczki z ryżem (tikwiczki s oris - W. Czokmanowo)
Kabaczki z mirabelkami (tikwiczki s dżanki - warnensko)
Kabaczki i bakłażany smażone (jachnija ot patładżni i tikwiczki - gornooriachowsko)
„Biurek” z kabaczków lub bakłażanów (biurek ot patładżani - gornooriachowsko)
Krokiety z kabaczków i ziemniaków (pyrżeni kartofeni topki - Sofia)
Kabaczki z serem (tikwiczki s sirone - Pazardżik)
Papryka z bryndzą (piperki sys sirene i jajca - welikotyrnowsko)
Gjuwecz pasterski (gjuwecz po owczarski)
Selery po wegetariańsku (celina sys sos - asenowgradsko)
Rolada ze szpinaku (ruło ot spanak - warnensko)
Suflet kalafiorowy (sufle ot cwetno zele iłi kałfior)
Płaskija z fasoli (zriał fasuł płakija - welingradsko)
Fasola po berkowsku (zriał fasuł po berkowski)
Fasola po tracku (zriał fasuł po trakijski)
Żółty ser panierowany (paniran kaszkawał)
Naleśniki różowe (rozowi pałaczinki)
Naleśniki pikantne (pikantni pałaczinki)
Noworoczna niespodzianka (nowogodiszna iznanada)
Dania z mięsa
Mięso duszone i gotowane
Jachnija wiosenna (proletna jachnija ot agneszko ili teleszko meso)
Młoda baranina lub cielęcina z groszkiem (agneszko ili teleszko s grach)
Wieprzowina z kapustą Iswinsko s kiseło zele)
Jachnija popia (popska jachnija)
Gjuwecz po słowiańsku (słowianski gjuwecz)
Gjuwecz klasztorny (monastirski gjuwecz)
Gjuwecz leśny (gorski gjuwecz)
Gjuwecz mleczny (mlieczen gjuwecz)
Gjuwecz rzeźniczy (kasapski gjuwecz s agneszko meso i drebolii)
Kebap podstawowy (tas kebap)
Kebap z winem (winen kebap)
Kebap mleczny (mlieczen kebap)
Kebap w pergaminie (kniżen kebap)
Kebap „kawarma” (kawarma kebap)
Kebap „czomłek” (czomłek kebap)
Kebap po hajducku (hajduszki kebap)
Kebap po szopsku (szopski kebap)
Mięso pieczone
Pieczony udziec barani (peczeno owneszki but)
Pieczone główki jagnięce (agneszki głowiczki peczeni)
Pieczeń wieprzowa (swinsko peczeno)
Mostek faszerowany (agneszki gyrdi pyłneni)
Pieczeń z ziemniakami (peczeno s kartofi)
Inny rodzaj nadzienia
Mięso smażone
Kotlety cielęce w sosie (pyrżoli teleszki s sos)
Kotlety cielęce lub wieprzowe z grzybami (teleszki ili swinski pyrżoli s gybi - Zingarija)
Kotlety w sosie pomidorowym (pyrżoli s domaten sos)
Kotlety po domowemu (pyrżoła po domaszko)
Kotlety z niespodzianką (pyrżoli iznenada)
Kotlety z czosnkiem (pyrżoli z czesen)
Mięso mielone
Kiufteta smażone (pyrżeni kiufteta)
Kebapczeta smażone (pyrżeni kebapczeta)
Kotleciki po czyrpańsku (kiufteta po czirpanski)
Rolada „Stefani” (ruło „Stefani”)
Rolada cielęca (ruladina teleszka)
Gołąbki z liści winorośli (sarmi ot łozowi lista)
Kabaczki faszerowane (tikwiczki pyłneni)
Zapiekanka z ziemniakami (musaka ot kartofi)
Potrawy z dziczyzny i dzikiego ptactwa
Zając po myśliwsku (zaek po łowożijski - Srednogorije)
Kebap z zająca (kebap ot zaek)
Zając z oliwkami (zaek s maslini)
Zając pieczony (zaek na furna)
Sarnina z ziemniakami (syrna s kartofi)
Sarnina z ryżem (syrna s oriz)
Kotlety z patelni (pyrżoła na tigan)
Zupa z dzika (czorba ot diwa swinia - Gligan)
Sałatka ze słoniny dzika i kwaszonej kapusty (sałata ot słanina i kiseło zele)
Bażant duszony (fazan zaduszen)
Bażant faszerowany (fazan s płynka)
Dzika kaczka z cebulkami (diwa patica s łukczeta)
Dzika gęś z kasztanami (diwa gyska s peczeni kesteni)
Farsz z dziczyzny do banicy
Faszerowana indyczka na Nowy Rok (pełnena pujka za Nowa Godina - Primorijsko)
Potrawy z ryb i ślimaków
Skumbria w alufolii (skumrija w chartija - warnensko)
Makrele marynowane (skumrija marinowana)
Makrela w pergaminie (skumrija w chartija)
Karp w cieście (szaran w kora - Srednogorieto)
Ryba z brytfanny (riba na furna - warnensko)
Ryba biała z pomidorami (Biała riba s domati - Pazardżik)
Sum z piekarnika (som na furna - warnensko)
Ryba biała po młynarsku (biała riba po wodeniczarski - Płowdiwsko)
Płakija z białej ryby (biała riba płakija - Sozopoł)
Ryba z żółtym serem (riba s kaszkawał)
Stawrida z piekarnika (stawrida na furna - Sozopoł)
Lefer pieczony (lefer na furna - Burgas, Pomorie)
Małże lub ślimaki w jarzynach (midi ili ochljuwi płakija)
Polewka z małży (czorba ot midi)
Ciasta
Banica podstawowa (banica)
Nadzienie z sera
Nadzienie z mięsa
Nadzienie ze szpinaku
Nadzienie z ryżu
Nadzienie z porów
Nadzienie z kapusty
Nadzienie z dyni
Nadzienie z orzechów
Banica ludowa (narodna banica)
Banica szlachecka (bojarska banica)
Banica noworoczna (nowogodiszna banica z kysmeti - Trakija)
Kołacz drożdżowy (tutmanik s maja - Stankedimitrowsko)
Kołacz z dynią (tikwenik)
Kołacz ze zsiadłego mleka (tutmanik s kieseło mliako - po owczarski)
Naleśnik kolorowe (cwetni pałaczinki)
Naleśniki inaczej (pałaczinki ot Płowdiw)
Bakława „ślimaczek” (bakława „ochljuwi”)
Bakława (bakława)
Placek z orzechami (kadaif s orechowi jadki)
Kadaif (kadaif - Płowdiw)
Desery
Budyń (malebi - Płowdiw)
Krem karmelowy (krem „karameł”)
Krem owocowy (krem z płodowe - warnensko)
Krem z dyni (krem ot tikwa - Trakija)
Legumina z malinowym sokiem (rewane s malinow sok)
Legumina z ryżu z syropem (rewane)
Legumina ze słodkiego mleka (rewane s priamo mliako)
Babka (sawaren)
Babka „ślimaczek” (sawaren „ochljuwi”)
Serajskie słodycze (sładkisz s kifla)
Trójkąciki (triguni)
Deser z owczego mleka (kutmacz)
Mamałyga (kaczamak - Płowdiw)
Sałatki owocowe
Sałatka z owoców południowych (sałata ot jużni płodowe)
Sałatka z brzoskwiń lub moreli (sałata ot praskowii ili kajsii)
Konfitury
Konfitura z zielonych fig (sładko ot zeleni smokini)
Konfitury z winogron (sładko ot grozde)
Konfitura z róż sładko ot rozi)
Ser z mirabelek (pestił ot dżanki po borowanski - Wraczansko)
Owocowa „kiełbaska” (bałsudżuk po szumenski)
Śliwka z orzechami
Napoje
Napój z truskawek i mleka (mlieczna napitka s sok ot jagodi)
Napój z winogron i mleka (mlieczna napitka s grozdow sok)
Napój z cytryny i mleka (mliczna napitka s limonow sok)
Napój z czarnych porzeczek (napitka ot frensko grozde)
Napój z truskawek (napitka ot jagod)
Napój z z moreli (napitka ot kajsii)
Napój z pomarańczy (napitka s portokałow sok)
Napój z różnych owoców (napitka sys smes ot płodowe)
Napój z prosa (boza)
Lemoniada (limonada)
Wody mineralne
Bibliografia
Gato
Seria:
Kuchnie różnych narodów (KRN)
183 str., oprawa miękka, format 165x115
Stan: b. dobry (-) minimalne obtarcia okładki
Wyd.: Watra, 1987
ISBN 83-225-0049-1
Zapraszam do licytacji:
Z pomidorem w herbie (kuchnia bułgarska) - Agnieszka Goszczyńska-Górska, Halina Parnowska
przepisy przepis kulinarny bułgarski Bułgaria Bulgaria Bulgarian cooking cuisine Bałkany kuchnia bałkańska Balkan, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne
Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.
Informacje o nas
Współpraca
Usługi
Polecamy
Strona wygenerowana 2025-04-26 01:27:34, 120