Obsługa Java Skryptów w Twojej przeglądarce została wyłączona. Niektóre opcje Świstak.pl nie będą działać. Zobacz
pomoc .
KRN - Chłodnik znad Niemna (kuchnia litewska Litwa
(nr aukcji:
58616522)
Wyświetleń:
256 razy
Informacje podstawowe
Towar: Używany
Ilość sztuk: 1 z
1
Lokalizacja:
Dodatkowe informacje: Wysyłka za granice
Opłata z góry
List polecony ekonomiczny 9,50 zł
Opłata przy odbiorze
Przesyłka pobraniowa 25,00 zł
Cena:
95,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA (
2016-06-24 11:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty
Sprzedający
Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska)
Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska)
Książka bardzo interesująca, ponieważ zawiera zarówno opis życia i obyczajów litewskich jak i obszerny zbiór przepisów
(ok. 350) , niekiedy bardzo oryginalnych, bądź też typowych dla obszaru, takich jak kutia czy też kołduny…
Spis treści:
Wstęp
Co i jak jadano
Produkty żywnościowe
Posiłki
Potrawy świąteczne
Urządzenia kuchenne
Zmiany w obyczajach
Retro-sentymenty
Czy rodzi się nowy obyczaj?
Wesele
W kowieńskich i wileńskich restauracjach
Domowe piwo
Gospodarska zapobiegliwość
Toast pożegnalny
PRZEPISY
PRZYSTAWKI
Jabłka nadziewane masą śledziową
Ziemniaki nadziewane masą śledziową
Wieżyczki śledziowe
Śledź z grzybami
Śledź zawijany z jabłkami
Śledź siekany
Ołatki z masą śledziową
Grzanki z czarnego chleba ze śledziem
Smażona sielawa w kwaśnej zalewie chrzanowej
Pieczone kurze udka
Jaja nadziewane ikrą
Jaja nadziewane grzybami w sosie śmietanowym
Sałatka z chleba i wiejskiego sera
Jarzyny w galarecie
„Ser” ziemniaczany w śmietanie
„Mieszaniec”
ZUPY
Boćwina
Kwas buraczany
Zupa z pokrzyw
Zupa gminna
Polewka piwna
Zupa z chleba
Zupa z pęcaku i fasoli
Zupa drwali
Zupa rybacka
Zupa rybna z ogórkami
Zupa rybna przecierana
Zupa z kaszy jęczmiennej i maku
Jasznik
Zupa „Pycha”
Kwas buraczany
Kwas chlebowy
Chłodnik wiejski
Chłodnik szczawiowy
Chłodnik starolitewski
Chłodnik „babciny”
Wiejski chłodnik z maślanki
Chłodnik chlebowy
Chłodnik z piwa
Chłodnik z razowego chleba i owoców
Chłodnik mleczny „śliski”
„Makutra”
POTRAWY Z RYB
Ryba duszona z chrzanem
Karp duszony w piwie
Okonie zapiekane ze słoniną i ziemniakami
Karasie duszone w kwasie buraczanym
Dorsz gotowany w mleku
Suszony lub wędzony dorsz na gorąco
Dorsz lub flądra duszone w kapuście
Ryba pieczona w glinie
Śledź z „krótkim” nadzieniem
Śledź smażony w śmietanie
Placek śledziowy
Śledź pieczony z ogórkami
POTRAWY Z MIĘSA I DROBIU
Zrazy litewskie
„Czarcie” zrazy
Wołowina duszona na sposób żmudzki
Baranina pieczona z fasolą
Kulka cielęca z jabłkami
Mostek cielęcy nadziewany ozorami
Nóżki cielęce smażone w cieście
Żeberka wieprzowe z jabłkami
Nóżki wieprzowe duszone w kapuście
Nóżki wieprzowe duszone z cebulą
Schab duszony z kiszonymi jabłkami
Cielęcina pieczona z jabłkami
Baranina duszona w jarzynach
Rolada z baraniny z fasolą
Zrazy baranie
Faszerowany mostek barani
Klopsiki cielęce nadziewane grzybami
Gulasz z młodą brukwią
Gulasz „kwaśny”
„Wereszoka”
Sałatka mięsna na sposób żmudzki
Biała kiełbasa gotowana w piwie
Nerki duszone w jarzynach
Nerki z grzybami na grzankach
Szpikowana wątroba duszona w jarzynach
Zrazy z wątroby
Kotlety z wątroby
Kotlety z móżdżku
Kiszka z podrobów i kaszy jęczmiennej
Krwawa kiszka
Kiszka ziemniaczana
Kluski z krwi
Zapiekanka z krwi
Bliny z krwi
Duszone płucka cielęce
Skiłłądź
Kiełbasa litewska
Szynka
Polędwica
Polędwica z krwi
Kiełbasa żmudzka
Wędzony ozór
Gotowane kiełbaski domowe
Duszona kura z borówkami
Pieczona kaczka nadziewana ziemniakami
Kaczka nadziewana śliwkami i makaronem
Indyczka w „gnieździe”
Nadziewane kurze udka
„Jaja” z kurczęcia
Kurczęta duszone z grzybami
Szyjka gęsia nadziewana kaszą
Szyjka gęsia po żmudzku
Duszona dzika kaczka
Duszone gołębie
Duszona kuropatwa
Pieczona dzika gęś
Pieczone gołębie z nadzieniem
POTRAWY Z MĄKI, KASZ I CHLEBA
Bliny ze zsiadłego mleka
Bliny z żółtym serem
Kołduny
Kołduny w wersji uproszczonej
Pierogi nadziewane cielęciną i śledziem
Pierogi nadziewane pieczarkami
Pierogi nadziewane jajami
Pierogi nadziewane grzybymi i szynką
Pierogi nadziewane tartymi ziemniakami
Pierogi nadziewane mięsem i kapustą
Litewskie pierogi nadziewane twarogiem
Naleśniki z cielęciną i szpinakiem zapiekane w sosie
Placki jęczmienne
Kluski z szynką
Placuszki z suszonymi śliwkami
Makaron domowy z miodem
Kasza jęczmienna z dodatkami
Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
Placek z kaszy gryczanej i twarogu
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Kotleciki z kaszy jaglanej
Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi
Zapiekanka z kaszy jaglanej i śliwek
Kotleciki z kaszy jęczmiennej
Kotleciki z kaszy perłowej i twarogu
Kładzione kluscczki z kaszy manny z serem
Placuszki z kaszy manny i twarogu
„Grzanki” z kaszy manny w śmietanie
Placek z kaszy manny i twarogu
Placek z kaszy manny
Kotleciki z kaszy manny
Zapiekanka z ryżu i twarogu
Placek z ryżu z kisielem żurawinowym
Smażony chleb nadziewany twarogiem
„Bliny” z chleba
Placek z chleba i jabłek
Kluski chlebowe
Pierogi starolitewskie nadziewane boczkiem
POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW
Czerwona kapusta duszona z fasolą
Ołatki kapuściane
Kotlety kapuściane
Kalafiorowa zapiekanka
Marchew nadziewana
Placek z marchwi i twarogu
Kotleciki z marchwi
Ołatki z marchwi
Placek z marchwi i grochu
Ołatki z czerwonych buraczków i twarogu
Placuszki z marchwi i ziemniaków
Młode rzepy nadziewane mięsem lub grzybami
Zapiekanka z selerów
Kotleciki z selerów
Fasola duszona na sposób żmudzki
Kluseczki z fasoli
Pieczeń z warzyw
Pieczona nadziewana dynia
Placki z dyni i ziemniaków
Ogórki nadziewane grzybami
Zapiekanka z pomidorów, grzybów i sera
Nadziewane pomidory
Zapiekanka z dyni i jabłek
Kotleciki z młodej kukurydzy
Nadziewana cebula
Surówka ze świeżej kapusty i owoców
Surówka z czarnej rzodkwi
Sałatka z kiszonej kapusty i ziemniaków
Sałatka z czerwonych buraczków i cebuli
Sałatka wielobarwna
Surówka z chrzanu i czosnku
Sałatka z bobu
Słodka sałatka z pęcaku
Sałatka z kiszonej kapusty, bobu i żurawin
Sałatka z kiszonych buraczków i bobu
Surówka żmudzka
Sałatka wiejska
Chrzanowy sos czosnkowy
Surówka z marchwi
Sos cebulowy
Jabłka kiszone
Sałatka z kiszonych jabłek
Grzyby kiszone
Czosnkowa sałatka grzybowa
Sałatka z kiszonych grzybów
Dekorycyjna przystawka z grzybów i jaj
Salceson z grzybów
Kiełbaski grzybowe
Zupa ze świeżych maślaków
Grzyby kiszone duszone w jarzynach
Smażone kiszone grzyby
Placek grzybowy
Zapiekanka z grzybów i chleba
Duszone suszone borowiki
Pulpety ze świeżych grzybów
Ołatki ze świeżych grzybów
Kurki duszone w jarzynach
POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW
Paluszki z gotowanych ziemniaków
Pyzy „szklane” nadziewane twarogiem
Pieczone kluchy ziemniaczane
Bulbony
Pierożki ziemniaczane nadziewane mięsem
Sznycelki ziemniaczane
Zrazy ziemniaczane nadziewane grzybami
Pieczone ziemniaki nadziewane grzybami i śledziami
Kulebiak z grzybami
Duże pyzy nadziewane
Pyzy z kaszą jęczmienna
Prażucha z kaszy gryczanej
Prażucha „jedwabna”
Prażucha z kaszy jęczmiennej
Prażucha z mięsem
Prażucha z wieprzowiną
Prażucha z gotowanych ziemniaków
Prażucha ze śledziem
Szupień wiejski
Szupień niedzielny
Pulpety ziemniaczane z buraczkami
Pieczone kuleczki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane z makiem
Gwiazdki miętowe
Ziemniaki duszone w serwatce
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki duszone z grochem i fasolą
Duszone pyzy z twarogiem
Rogacze
Baba ziemniaczana z nóżkami wieprzowymi
Baba ziemniaczana z twarogiem
Baba ziemniaczana z boczkiem
Baba ziemniaczana z gęsiną
Baba ziemniaczana zaparzana
Zapiekanka z ziemniaków i śledzi
Zapiekanka z ziemniaków i ryb
Zapiekanka z ziemniaków i twarogu
Zapiekanka z ziemniaków, kapusty i grzybów
Zapiekanka z ziemniaków i kiszonych ogórków
Duszonka z ziemniaków i białego sera
POTRAWY Z JAJ I SERA
Jajecznica z jabłkami
Jajecznica z serem
Jajecznica z ikrą
Jaja zapiekane w „oczkach”
Omlet z wątróbką
Omlet z grzankami z czarnego chleba
Omlet ze śledziem
Omlet zawijany z tartymi warzywami
Omlet z marchwią
Kotlety z jaj
Jaja w białym sosie
Kwiaty z jaj na grzankach
Jaja w pomidorach
Twaróg z wędzonym śledziem
Gotowany biały ser
Smażony biały ser
Placuszki twarogowe w sosie waniliowym
Placuszki z twarogu i ziemniaków
Placuszki z twarogu i marchwi
Placek z twarogu i ziemniaków
Kluski twarogowe pieczone
WYPIEKI
Chleb
Chleb żytni ciemny
Chleb żytni parzony
Chleb czarny z ziemniakami
Chleb pytlowy na drożdżach
Chleb pytlowy parzony
Chleb żytnio-pszenny
Bułka pszenna na zsiadłym mleku
Bułka zaparzana
Bułeczki ze słoniną lub boczkiem
Litewskie obwarzanki „baronki”
„Topielec”
Pączki zaparzane
Miodownik starolitewski
Miodownik gotowany
Jabłka „w kieszeniach”
Tort chlebowy
Torcik z marchwi
Torcik żmudzki
Jeż
Torcik „śliwka”
Rolada „brzoza”
DESERY
Kisiel z mleka
Kisiel z kwasu chlebowego
Kisiel karmelowy
Kisiel z chleba
Kisiel z marchwi
Galaretka z żurawin
Doskonała galaretka malinowa
Galaretka z mleka
Kluseczki miodowe
Kaszka manna z jabłkami
Beza owocowa
Pudding z chleba w sosie winnym
Nadziewane śliwki
Jabłka nadziewane
Legumina z maku
Pudding z borówek
Jabłka w bezie
Dżem żurawinowy na sposób żmudzki
NAPOJE
Kwas z serwatki
Kwas z zaczynu chlebowego i serwatki
Kwas z wiśni
Kwas z żurawin
Kwas z soku jabłkowego
Kwas z suszonych jabłek
Kwas z miodu
Kwas z marchwi
Kwas z czerwonych buraczków
Kwas z chmielu
Kwas ziołowy
Kwas kminkowy
Wileńskie piwo mirtowe
Nalewka „pasikonik”
Sidra
Krupnik litewski
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
Śledź w białym winie
Postny zimny barszcz
Postny barszcz czosnkowy
Postna zupa z buraczków i konopi
Śledzie „z kiulkina”
Śledź z kluskami
Prażucha z żytniej mąki, polana mlekiem z maku
Biały kisiel owsiany
Omasta z siemienia lnianego
Kluski z makiem i orzechami
„Śliżiki”
Kutia
Przaśniki pieczone
Przaśniki gotowane
„Makowiec” wigilijny
„Łamaniec”
Szynka wielkanocna
„Męska” zakąska z gotowanego boczku
Mazurek „Cygan”
Mazurek „Prześcieradło”
Doskonały mazurek orzechowy
Soczysta babka wielkanocna
Ciasto weselne
Babka młodej synowej na poprawiny
Lin na dożynki
Bibliografia
Gato
Seria: Kuchnie różnych narodów (KRN)
278 str., oprawa miękka, format 165x115
Stan: b. dobry
Wyd.: Watra, 1989
ISBN: 83-225-0235-4
Zapraszam do licytacji:
Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska)
kuchnia litewska Litwa Lietuva lietuvos lietuviška virtuvė Lithuania Lituanie Litauen, polska kuchnia regionalna przepisy Polen Kuchen Poland Polish cooking recipes, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne
Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.
Informacje o nas
Współpraca
Usługi
Polecamy
Strona wygenerowana 2025-04-24 06:47:03, 120