Jesteś tutaj  ›  Książki i podręczniki ›  Książki ›  Książki tematyczne ›  Książki Kulinarne ›  Kuchnie świata ›  KRN - Chłodnik znad Niemna (kuchnia litewska Litwa

KRN - Chłodnik znad Niemna (kuchnia litewska Litwa (nr aukcji: 58616522)

KRN - Chłodnik znad Niemna (kuchnia litewska Litwa Wyświetleń: 256 razy Informacje podstawowe

  • Towar:Używany

  • Ilość sztuk:1 z 1

  • Lokalizacja:

  • Dodatkowe informacje:Wysyłka za granice
Opłata z góry

  • List polecony ekonomiczny9,50 zł
Opłata przy odbiorze

  • Przesyłka pobraniowa25,00 zł




Cena:  95,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA( 2016-06-24 11:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty



Sprzedający

Zaufany sprzedawca




Opis do aukcji

Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska)

Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska)

Książka bardzo interesująca, ponieważ zawiera zarówno opis życia i obyczajów litewskich jak i obszerny zbiór przepisów (ok. 350), niekiedy bardzo oryginalnych, bądź też typowych dla obszaru, takich jak kutia czy też kołduny…



Spis treści:
  • Wstęp
  • Co i jak jadano
  • Produkty żywnościowe
  • Posiłki
  • Potrawy świąteczne
  • Urządzenia kuchenne
  • Zmiany w obyczajach
  • Retro-sentymenty
  • Czy rodzi się nowy obyczaj?
  • Wesele
  • W kowieńskich i wileńskich restauracjach
  • Domowe piwo
  • Gospodarska zapobiegliwość
  • Toast pożegnalny
  • PRZEPISY
    • PRZYSTAWKI
      • Jabłka nadziewane masą śledziową
      • Ziemniaki nadziewane masą śledziową
      • Wieżyczki śledziowe
      • Śledź z grzybami
      • Śledź zawijany z jabłkami
      • Śledź siekany
      • Ołatki z masą śledziową
      • Grzanki z czarnego chleba ze śledziem
      • Smażona sielawa w kwaśnej zalewie chrzanowej
      • Pieczone kurze udka
      • Jaja nadziewane ikrą
      • Jaja nadziewane grzybami w sosie śmietanowym
      • Sałatka z chleba i wiejskiego sera
      • Jarzyny w galarecie
      • „Ser” ziemniaczany w śmietanie
      • „Mieszaniec”
    • ZUPY
      • Boćwina
      • Kwas buraczany
      • Zupa z pokrzyw
      • Zupa gminna
      • Polewka piwna
      • Zupa z chleba
      • Zupa z pęcaku i fasoli
      • Zupa drwali
      • Zupa rybacka
      • Zupa rybna z ogórkami
      • Zupa rybna przecierana
      • Zupa z kaszy jęczmiennej i maku
      • Jasznik
      • Zupa „Pycha”
      • Kwas buraczany
      • Kwas chlebowy
      • Chłodnik wiejski
      • Chłodnik szczawiowy
      • Chłodnik starolitewski
      • Chłodnik „babciny”
      • Wiejski chłodnik z maślanki
      • Chłodnik chlebowy
      • Chłodnik z piwa
      • Chłodnik z razowego chleba i owoców
      • Chłodnik mleczny „śliski”
      • „Makutra”
    • POTRAWY Z RYB
      • Ryba duszona z chrzanem
      • Karp duszony w piwie
      • Okonie zapiekane ze słoniną i ziemniakami
      • Karasie duszone w kwasie buraczanym
      • Dorsz gotowany w mleku
      • Suszony lub wędzony dorsz na gorąco
      • Dorsz lub flądra duszone w kapuście
      • Ryba pieczona w glinie
      • Śledź z „krótkim” nadzieniem
      • Śledź smażony w śmietanie
      • Placek śledziowy
      • Śledź pieczony z ogórkami
    • POTRAWY Z MIĘSA I DROBIU
      • Zrazy litewskie
      • „Czarcie” zrazy
      • Wołowina duszona na sposób żmudzki
      • Baranina pieczona z fasolą
      • Kulka cielęca z jabłkami
      • Mostek cielęcy nadziewany ozorami
      • Nóżki cielęce smażone w cieście
      • Żeberka wieprzowe z jabłkami
      • Nóżki wieprzowe duszone w kapuście
      • Nóżki wieprzowe duszone z cebulą
      • Schab duszony z kiszonymi jabłkami
      • Cielęcina pieczona z jabłkami
      • Baranina duszona w jarzynach
      • Rolada z baraniny z fasolą
      • Zrazy baranie
      • Faszerowany mostek barani
      • Klopsiki cielęce nadziewane grzybami
      • Gulasz z młodą brukwią
      • Gulasz „kwaśny”
      • „Wereszoka”
      • Sałatka mięsna na sposób żmudzki
      • Biała kiełbasa gotowana w piwie
      • Nerki duszone w jarzynach
      • Nerki z grzybami na grzankach
      • Szpikowana wątroba duszona w jarzynach
      • Zrazy z wątroby
      • Kotlety z wątroby
      • Kotlety z móżdżku
      • Kiszka z podrobów i kaszy jęczmiennej
      • Krwawa kiszka
      • Kiszka ziemniaczana
      • Kluski z krwi
      • Zapiekanka z krwi
      • Bliny z krwi
      • Duszone płucka cielęce
      • Skiłłądź
      • Kiełbasa litewska
      • Szynka
      • Polędwica
      • Polędwica z krwi
      • Kiełbasa żmudzka
      • Wędzony ozór
      • Gotowane kiełbaski domowe
      • Duszona kura z borówkami
      • Pieczona kaczka nadziewana ziemniakami
      • Kaczka nadziewana śliwkami i makaronem
      • Indyczka w „gnieździe”
      • Nadziewane kurze udka
      • „Jaja” z kurczęcia
      • Kurczęta duszone z grzybami
      • Szyjka gęsia nadziewana kaszą
      • Szyjka gęsia po żmudzku
      • Duszona dzika kaczka
      • Duszone gołębie
      • Duszona kuropatwa
      • Pieczona dzika gęś
      • Pieczone gołębie z nadzieniem
    • POTRAWY Z MĄKI, KASZ I CHLEBA
      • Bliny ze zsiadłego mleka
      • Bliny z żółtym serem
      • Kołduny
      • Kołduny w wersji uproszczonej
      • Pierogi nadziewane cielęciną i śledziem
      • Pierogi nadziewane pieczarkami
      • Pierogi nadziewane jajami
      • Pierogi nadziewane grzybymi i szynką
      • Pierogi nadziewane tartymi ziemniakami
      • Pierogi nadziewane mięsem i kapustą
      • Litewskie pierogi nadziewane twarogiem
      • Naleśniki z cielęciną i szpinakiem zapiekane w sosie
      • Placki jęczmienne
      • Kluski z szynką
      • Placuszki z suszonymi śliwkami
      • Makaron domowy z miodem
      • Kasza jęczmienna z dodatkami
      • Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
      • Placek z kaszy gryczanej i twarogu
      • Zapiekanka z kaszy gryczanej
      • Kotleciki z kaszy jaglanej
      • Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej
      • Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi
      • Zapiekanka z kaszy jaglanej i śliwek
      • Kotleciki z kaszy jęczmiennej
      • Kotleciki z kaszy perłowej i twarogu
      • Kładzione kluscczki z kaszy manny z serem
      • Placuszki z kaszy manny i twarogu
      • „Grzanki” z kaszy manny w śmietanie
      • Placek z kaszy manny i twarogu
      • Placek z kaszy manny
      • Kotleciki z kaszy manny
      • Zapiekanka z ryżu i twarogu
      • Placek z ryżu z kisielem żurawinowym
      • Smażony chleb nadziewany twarogiem
      • „Bliny” z chleba
      • Placek z chleba i jabłek
      • Kluski chlebowe
      • Pierogi starolitewskie nadziewane boczkiem
    • POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW
      • Czerwona kapusta duszona z fasolą
      • Ołatki kapuściane
      • Kotlety kapuściane
      • Kalafiorowa zapiekanka
      • Marchew nadziewana
      • Placek z marchwi i twarogu
      • Kotleciki z marchwi
      • Ołatki z marchwi
      • Placek z marchwi i grochu
      • Ołatki z czerwonych buraczków i twarogu
      • Placuszki z marchwi i ziemniaków
      • Młode rzepy nadziewane mięsem lub grzybami
      • Zapiekanka z selerów
      • Kotleciki z selerów
      • Fasola duszona na sposób żmudzki
      • Kluseczki z fasoli
      • Pieczeń z warzyw
      • Pieczona nadziewana dynia
      • Placki z dyni i ziemniaków
      • Ogórki nadziewane grzybami
      • Zapiekanka z pomidorów, grzybów i sera
      • Nadziewane pomidory
      • Zapiekanka z dyni i jabłek
      • Kotleciki z młodej kukurydzy
      • Nadziewana cebula
      • Surówka ze świeżej kapusty i owoców
      • Surówka z czarnej rzodkwi
      • Sałatka z kiszonej kapusty i ziemniaków
      • Sałatka z czerwonych buraczków i cebuli
      • Sałatka wielobarwna
      • Surówka z chrzanu i czosnku
      • Sałatka z bobu
      • Słodka sałatka z pęcaku
      • Sałatka z kiszonej kapusty, bobu i żurawin
      • Sałatka z kiszonych buraczków i bobu
      • Surówka żmudzka
      • Sałatka wiejska
      • Chrzanowy sos czosnkowy
      • Surówka z marchwi
      • Sos cebulowy
      • Jabłka kiszone
      • Sałatka z kiszonych jabłek
      • Grzyby kiszone
      • Czosnkowa sałatka grzybowa
      • Sałatka z kiszonych grzybów
      • Dekorycyjna przystawka z grzybów i jaj
      • Salceson z grzybów
      • Kiełbaski grzybowe
      • Zupa ze świeżych maślaków
      • Grzyby kiszone duszone w jarzynach
      • Smażone kiszone grzyby
      • Placek grzybowy
      • Zapiekanka z grzybów i chleba
      • Duszone suszone borowiki
      • Pulpety ze świeżych grzybów
      • Ołatki ze świeżych grzybów
      • Kurki duszone w jarzynach
    • POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW
      • Paluszki z gotowanych ziemniaków
      • Pyzy „szklane” nadziewane twarogiem
      • Pieczone kluchy ziemniaczane
      • Bulbony
      • Pierożki ziemniaczane nadziewane mięsem
      • Sznycelki ziemniaczane
      • Zrazy ziemniaczane nadziewane grzybami
      • Pieczone ziemniaki nadziewane grzybami i śledziami
      • Kulebiak z grzybami
      • Duże pyzy nadziewane
      • Pyzy z kaszą jęczmienna
      • Prażucha z kaszy gryczanej
      • Prażucha „jedwabna”
      • Prażucha z kaszy jęczmiennej
      • Prażucha z mięsem
      • Prażucha z wieprzowiną
      • Prażucha z gotowanych ziemniaków
      • Prażucha ze śledziem
      • Szupień wiejski
      • Szupień niedzielny
      • Pulpety ziemniaczane z buraczkami
      • Pieczone kuleczki ziemniaczane
      • Placuszki ziemniaczane z makiem
      • Gwiazdki miętowe
      • Ziemniaki duszone w serwatce
      • Kulki ziemniaczane
      • Ziemniaki duszone z grochem i fasolą
      • Duszone pyzy z twarogiem
      • Rogacze
      • Baba ziemniaczana z nóżkami wieprzowymi
      • Baba ziemniaczana z twarogiem
      • Baba ziemniaczana z boczkiem
      • Baba ziemniaczana z gęsiną
      • Baba ziemniaczana zaparzana
      • Zapiekanka z ziemniaków i śledzi
      • Zapiekanka z ziemniaków i ryb
      • Zapiekanka z ziemniaków i twarogu
      • Zapiekanka z ziemniaków, kapusty i grzybów
      • Zapiekanka z ziemniaków i kiszonych ogórków
      • Duszonka z ziemniaków i białego sera
    • POTRAWY Z JAJ I SERA
      • Jajecznica z jabłkami
      • Jajecznica z serem
      • Jajecznica z ikrą
      • Jaja zapiekane w „oczkach”
      • Omlet z wątróbką
      • Omlet z grzankami z czarnego chleba
      • Omlet ze śledziem
      • Omlet zawijany z tartymi warzywami
      • Omlet z marchwią
      • Kotlety z jaj
      • Jaja w białym sosie
      • Kwiaty z jaj na grzankach
      • Jaja w pomidorach
      • Twaróg z wędzonym śledziem
      • Gotowany biały ser
      • Smażony biały ser
      • Placuszki twarogowe w sosie waniliowym
      • Placuszki z twarogu i ziemniaków
      • Placuszki z twarogu i marchwi
      • Placek z twarogu i ziemniaków
      • Kluski twarogowe pieczone
    • WYPIEKI
      • Chleb
      • Chleb żytni ciemny
      • Chleb żytni parzony
      • Chleb czarny z ziemniakami
      • Chleb pytlowy na drożdżach
      • Chleb pytlowy parzony
      • Chleb żytnio-pszenny
      • Bułka pszenna na zsiadłym mleku
      • Bułka zaparzana
      • Bułeczki ze słoniną lub boczkiem
      • Litewskie obwarzanki „baronki”
      • „Topielec”
      • Pączki zaparzane
      • Miodownik starolitewski
      • Miodownik gotowany
      • Jabłka „w kieszeniach”
      • Tort chlebowy
      • Torcik z marchwi
      • Torcik żmudzki
      • Jeż
      • Torcik „śliwka”
      • Rolada „brzoza”
    • DESERY
      • Kisiel z mleka
      • Kisiel z kwasu chlebowego
      • Kisiel karmelowy
      • Kisiel z chleba
      • Kisiel z marchwi
      • Galaretka z żurawin
      • Doskonała galaretka malinowa
      • Galaretka z mleka
      • Kluseczki miodowe
      • Kaszka manna z jabłkami
      • Beza owocowa
      • Pudding z chleba w sosie winnym
      • Nadziewane śliwki
      • Jabłka nadziewane
      • Legumina z maku
      • Pudding z borówek
      • Jabłka w bezie
      • Dżem żurawinowy na sposób żmudzki
    • NAPOJE
      • Kwas z serwatki
      • Kwas z zaczynu chlebowego i serwatki
      • Kwas z wiśni
      • Kwas z żurawin
      • Kwas z soku jabłkowego
      • Kwas z suszonych jabłek
      • Kwas z miodu
      • Kwas z marchwi
      • Kwas z czerwonych buraczków
      • Kwas z chmielu
      • Kwas ziołowy
      • Kwas kminkowy
      • Wileńskie piwo mirtowe
      • Nalewka „pasikonik”
      • Sidra
      • Krupnik litewski
    • POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
      • Śledź w białym winie
      • Postny zimny barszcz
      • Postny barszcz czosnkowy
      • Postna zupa z buraczków i konopi
      • Śledzie „z kiulkina”
      • Śledź z kluskami
      • Prażucha z żytniej mąki, polana mlekiem z maku
      • Biały kisiel owsiany
      • Omasta z siemienia lnianego
      • Kluski z makiem i orzechami
      • „Śliżiki”
      • Kutia
      • Przaśniki pieczone
      • Przaśniki gotowane
      • „Makowiec” wigilijny
      • „Łamaniec”
      • Szynka wielkanocna
      • „Męska” zakąska z gotowanego boczku
      • Mazurek „Cygan”
      • Mazurek „Prześcieradło”
      • Doskonały mazurek orzechowy
      • Soczysta babka wielkanocna
      • Ciasto weselne
      • Babka młodej synowej na poprawiny
      • Lin na dożynki
  • Bibliografia



Gato
Seria: Kuchnie różnych narodów (KRN)
278 str., oprawa miękka, format 165x115
Stan: b. dobry
Wyd.: Watra, 1989
ISBN: 83-225-0235-4

Kupuj Zapraszam do licytacji: Chłodnik znad Niemna - Biruta Markuza-Bieniecka (kuchnia litewska) Kupuj

kuchnia litewska Litwa Lietuva lietuvos lietuviška virtuvė Lithuania Lituanie Litauen, polska kuchnia regionalna przepisy Polen Kuchen Poland Polish cooking recipes, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne

Stopka

Jeśli znajdziesz aukcję, która zakończyła się bez sprzedaży to spytaj czy oferowany przedmiot jest jeszcze dostępny.

Przeczytaj koniecznie kilka uwag na temat aukcji na stronie o mnie.

DODATKOWE UWAGI:
99,99% moich przedmiotów jest używanych, więc moga być w
idoczne jakieś ślady użytkowania (choć czasem mogą być w stanie niemal idealnym).


Kupując kilka przedmiotów płacisz za jedną przesyłkę!
(proszę wówczas o kontakt w celu ustalenia łącznych kosztów wysyłki)
.

FOREIGN BUYERS: Please read first the page "about me"!

 

Komentarze

KRN - Chłodnik znad Niemna (kuchnia litewska Litwa

Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.

Polecane inne kategorie

Wątki na forum z działu Książki i podręczniki



Strona wygenerowana 2025-04-24 06:47:03, 120